SAD će ostaviti Kurdima autonomiju u Iraku

SJEDINJENE DRŽAVE su odlučile ostaviti Kurdima autonomiju u novom suverenom Iraku unatoč upozorenjima iračkih susjeda i mnogih Iračana da ne dijele zemlju na etničke države, piše u ponedjeljak The New York Times.

List piše, pozivajući se na američke i iračke dužnosnike, da ovu odluku diktira novi brzi plan predaje vlasti Iračanima do 30. lipnja što nije ostavilo vremena da se kurdska autonomija na sjeveru promijeni iako su to mnogi željeli.

Pitanje treba li podijeliti Irak na etničke države u federalnoj državi ima značenje kako unutar zemlje tako i na cijelom Bliskom istoku gdje mnogi strahuju da bi se podijeljeni Irak mogao raspasti i proširiti nemire u regiji.

Dužnosnici američke vlade i irački dužnosnici ipak tvrde da ostavljanje autonomije Kurda ne znači da se kasnije Irak kada stvori svoj ustav ne može uspostaviti kao država bez etničkih država, piše NYC te dodaje da Bushova administracija zapravo i planira nastaviti vršiti pritisak na Irak da se ne podijeli trajno po etničkim crtama.

Kurdsko područje na sjeveru Iraka ima autonomiju od 1991. kada je SAD nakon Zaljevskog rata tamo uspostavio zonu zabrane letenja kako bi spriječio napade iračke vojske.



(Hina) sl nab

Pročitajte više