SAD dvoji oko Chiracova poziva za zabranu islamskih marama

AMERIČKI State Department izrazio je u četvrtak zabrinutost pozivom francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca da se u javnim školama zabrani nošenje islamskih marama te drugih vjerskih simbola poput židovske kapice i velikih križeva.

Američki veleposlanik za međunarodnu vjersku slobodu John Hanford rekao je kako načelo vjerske slobode, obuhvaćajući i slučaj marama, traži da sve osobe mogu prakticirati svoju vjeru i uvjerenja bez upletanja vlade sve dok to čine bez provociranja i zastrašivanja drugih.

"Predsjednik Chirac je zainteresiran za očuvanje francuskog načela sekularizma i želi da se to ne može staviti u pitanje. Nadamo se da se ni vjerska sloboda također ne može staviti u pitanje", rekao je Hanford novinarima predstavljajući godišnje izvješće State Departmenta o slobodi religije.

Cirac je u srijedu pozvao na donošenje zakona o zabrani islamskih marama i drugih religijskih simbola u javnim školama navevši kao razlog da se njihovim nošenjem krši načelo odvajanja crkve od države i potiče napetosti u društvu.


Pročitajte više