SAD: Hrvatski veleposlanik na konferenciji o globalizaciji

HRVATSKI veleposlanik u Sjedinjenim Državama Ivan Grdešić rekao je, govoreći na konferenciji o globalnoj ekonomiji, da su male i srednje zemlje otvorenije globalizaciji nego velike i da bi Hrvatska mogla u svjetskoj ekonomiji bolje iskoristiti svoje prednosti poput turizma, doznaje se u utorak.

Grdešić sudjeluje na trodnevnoj konferenciji o globalnoj ekonomiji što je organizira Fakultet za business i tehnologiju Sveučilišta Nebraska-Kearney.

Veleposlanik Grdešić, prije preuzimanja diplomatskog položaja u Washingtonu profesor političkih znanosti na Zagrebačkom sveučilištu, govorio je o hrvatskim gospodarskim i socijalnim izgledima nakon početnog suočavanja Hrvatske s tokovima globalizacije.

On je kazao kako je nedavno istraživanje Časopisa za vanjsku politiku pokazalo da su male i srednje zemlje otvorenije učincima globalizacije nego veće zemlje.

"Kao srednjoeuropska zemlja Hrvatska ne može izbjeći učinke globalizacije," rekao je Grdešić. Ali, usredotočujući se na nekoliko gospodarskih područja, kao što su turizam i proizvodnja zdrave hrane, ona će iskoristiti svoje komparativne porednosti i te učinke okrenuti u svoju korist".

On je također naglasio da manji troškovi transporta i komunikacija mogu pružiti prednosti stručnjacima i znanstvenicima i tako zaustaviti odljev mozgova s kojim se suočavaju manje zemlje.

"Hrvatski stručnjaci ne trebaju ići u strane zemlje kako bi se usavršili budući da mogu izmjenjivati ideje sa svojim kolegama i unaprijediti svoja istraživanja iz Hrvatske", rekao je Grdešić.

On je također govorio i o demokratskoj tranziciji Hrvatske kao i hrvatskim vanjskopolitičkim prioritetima, ulasku u EU i NATO.

Grdešić je govorio i o važnosti gospodarskih reformi u Hrvatskoj u doba globalizacije kao i o ekonomskim odnosima sa Sjedinjenim Državama.

Hrvatski veleposlanik se susreo sa studentima psihologije na Sveučilištu Nebraska i govorio im o hrvatskim iskustvima u tranziciji, posebice bavljenju posttraumatskim sindromom među izbjeglicama i ratnim veteranima.

Pored hrvatskog veleposlanika na konferenciji su sudjelovali i predstavnici nekoliko drugih zemalja.

(Hina) sl br

Pročitajte više