SAD jača sigurnost u Guantanamu nakon dva slučaja špijunaže

SJEDINJENE su Države u srijedu su ojačale mjere sigurnosti u vojnoj bazi Guantanamo na Kubi u kojoj se nalazi gotovo 680 osumnjičenih pripadnika alQaide i talibana, dan nakon što je pripadnik američkih zrakoplovnih snaga zaposlen u bazi optužen za špijunažu u korist Sirije, obznanili su američki obrambeni dužnosnici.

Pentagon je također pokrenuo istragu je li špijunska djelatnost muslimanskog vojnog kapelana, koji je također radio u bazi u Guantanamo Bayu, dio šire zavjere usmjerene protiv sigurnosti u bazi, rekli su američki dužnosnici koji su željeli ostati anonimni.

Pentagon je objavio da je pripadnik američkih zrakoplovnih snaga Ahmad al Halabi (24) iz Detroita optužen po 32 točke optužnice. U optužnici se tvrdi da je špijunirao u korist Sirije, te pomagao neprijatelju dok je radio kao prevoditelj u bazi.

Vojni islamski kapelan James Yee zadržan je u vojnoj bazi u Charlestonu pod sumnjom za špijunažu, premda protiv njega još nije podignuta optužnica.

"Koliko ja znam, nema indicija da su dva slučaja povezana", rekao je jedan dužnosnik. "Ipak, pažljivo provjeravamo svaku moguću povezanost i razmatramo sigurnost u Guantanamu", dodao je.

I Al Halabi i Yee uhićeni su u Jacksonvilleu, pomorskoj bazi na Floridi, nakon što su se vratili u iz Guantanama.

Al Halabi, koji je radio kao prevoditelj s arapskog, uhićen je 23. srpnja, a kapelan Yee 10. rujna.

Pročitajte više