SAD ne želi ponovne pregovore o iranskome nuklearnom sporazumu

Foto: Hina

SJEDINJENE Države ne traže ponovne pregovore o iranskome nuklearnom sporazumu već se nadaju da će ostati njegov sastavni dio kako bi dopunile njegove nedostatke dodatnim sporazumima, izjavio je u srijedu izaslanik SAD-a za neširenje nuklearnog oružja Christopher Ford.

"Nije nam cilj pokretati nove pregovore o iranskome nuklearnom sporazumu niti mijenjati njegove uvjete", kazao je novinarima Ford na marginama konferencije o neširenju nuklearnog oružja koja se održava u Ženevi.

"Tražimo dodatni sporazum koji bi mu na neki način dodao sloj dodatnih propisa, restrikcija, uvjeta, parametara, kako god to želite nazvati, a koji će nam omogućiti da što učinkovitije odgovorimo na te izazove."

Snažnije mjere prema Iranu

Američki predsjednik Donald Trump i francuski predsjednik Emmanuel Macron obvezali su se u utorak da će primijeniti snažnije mjere prema Iranu, no Trump nije želio obećati da će Sjedinjene Države "ostati" u nuklearnom sporazumu iz 2015. te je zaprijetio Teheranu odmazdom u slučaju da ponovno pokrene svoj nuklearni program.

Macron je kazao da je s Trumpom razgovarao o "novome dogovoru" po kojemu bi SAD i Europa blokirale bilo kakvu iransku nuklearnu aktivnost do 2025. i dalje te se angažirale na iranskome balističkom programu i postavile uvjete za političko rješenje kako bi suzbili Iran u Jemenu, Siriji, Iraku i Libanonu.

Pročitajte više