SAD nepripremljen za bioterorizam

SJEDINJENE Držva su i dalje krajnje nepripremljene za terorističke napade biološkim agensima unatoč značajnom napretku na tom polju, piše u ponedjeljak list The Washington Post.

Administracija predsjednika Busha iznimno je pojačala napore na izgradnji bioobrane i nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. za 18 puta povećala sredstva za ovu namjenu na 7,6 milijardi dolara u ovoj godini.

Biološki i nuklearni napadi prvi su na popisu terorističkih napada od kojih strahuju američki dužnosnici. Zbog tehničkih teškoća u stvaranju takvog oružja oni misle da su izgledi za veliki napad trenutačno mali. Međutim, posljedice velikog biološkog napada bile bi katastrofalne, a brzi napredak znanosti dovodi stvaranje ovakvog oružja u doseg čak i diplomiranih studenta, navodi list izvor brige američkih dužnosnika.

Američki dužnosnici i stručnjaci za bioterorizam navode da je za slučaj velikog napada većina američkih zdravstvenih ustanova nepripremljena za provođenje masovnog cijepljenje ili dostavu protulijeka.

Također navode i financijske i organizacijske probleme tih ustanova u nastojanju da se pripreme za takav slučaj.

Preklapanje nadležnosti saveznih ustanova koje rade na obrani od bioterorizma dovode do zbrke u pitanju tko treba voditi pripreme i reakciju na mogući biološki napad, kaže WP.

Nacionalni institut za zdravlje, koji ima vodeću ulogu u istraživanjima cjepiva i protulijekova u biološkom ratu i dalje je uglavnom vezan za svoju tradicionalnu ulogu istraživanja i ne proizvodi dovoljno novih lijekova, navodi list. S druge strane, velike farmaceutske kompanije imaju malo interesa za proizvodnju cjepiva i postupak liječenja u slučaju bioterorizma.

WP piše da sada ne postoji tehnologija koja bi otkrila biološki napad odmah kada se dogodi. Prema sadašnjem programu jednom dnevno se iz uređaja za bio-nadgledanje u oko 30 američkih gradova uzimaju filteri koji se potom analiziraju u potrazi za eventualnom nazočnošću nekih 10 bioloških agenasa.

Popis bioloških agenasa kojih bi se mogli domoći teroristi je velik- od velikih boginja i kuge do tularemije, botulizma i antraksa. Stručnjaci vjeruju da bi najvjerojatniji biološki napad bio mali po opsegu poput napada antraksom prije tri godine u kojem je umrlo troje ljudi. Međutim, čak i tako mali napad s nekoliko grama antraksa pokazao je da može dovesti do velikih poremećaja u životu SAD-a.

(Hina) xsl ybs

Pročitajte više