SAD odbile razmjenu iranskih za britanske zarobljenike

SAD SU odbile razmijeniti 5 iranskih agenata koje su zarobili u siječnju za 15 mornara britanske Kraljevske mornarice koji se trenutno nalaze u zarobljeništvu u Iranu.

Petorica iranskih agenata uhićena su u siječnju u iračkom gradu Ibrillu, zajedno s planovima i opremom koju su SAD predstavile kao dokaze da iranska Revolucionarna garda potpomaže pobunjenike u Iraku.

"Međunarodna zajednica neće dopustiti da iranska vlada iskoristi ovaj problem da bi odmakla pažnju ostatka svijeta u kojoj se Iran nalazi zbog svog nuklearnog programa", izjavio je glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack.

U međuvremenu je iranski veleposlanik u Rusiji izjavio kako bi britanski mornari mogli izaći pred iranski sud, a Revolucionarna garda objavljuje pisma u kojima zarobljeni mornari "priznaju" da su upali u iranske teritorijalne vode.

Ministri vanjskih poslova EU-a zatražili su da se mornare pusti istog trenutka, a UN je, tradicionalno, "duboko zabrinut" zbog svega što se događa.

Budući da smo danas ušli u drugi tjedan otkad je incident počeo, bit će zanimljivo vidjeti što će sve Iranci izmisliti prije nego puste mornare.

J.D.

Pročitajte više