SAD: Oslobođen policajac osumnjičen za ubojstvo u slučaju koji je postao simbol policijskog nasilja

Foto: Hina

POLICAJAC iz Baltimorea oslobođen je optužbi za ubojstvo Afroamerikanca Freddiea Grayja, koji je zadobio smrtne ozljede u policijskom kombiju prije više od godinu dana, slučaju koji je postao simbolom policijskog nasilja u SAD-u.

Caesar Goodson, jedan od šestorice policajaca kojima se odvojeno sudi, oslobođen je optužbi po svih sedam točaka optužnice.

Goodson je treći policajac kojemu se sudilo u tom slučaju. Prvi proces u prosincu završio je poništenjem jer se porotnici nisu mogli dogovoriti oko presude. Drugi policajac, Edward Nero, oslobođen je optužbi 23. svibnja.

Goodson je bio vozač kamioneta u kojem je Gray, 25-godišnji crnac, 12. travnja 2015. zadobio frakturu vratne kralježnice dok su mu udovi bili svezani. Umro je od ozljede 19. travnja.

Tužitelji su tvrdili da je vozač namjerno divljački vozio kako bi Gray udarao o stijenke vozila. No to nisu uspjeli dokazati.

Grayjevo ubojstvo izazvalo je nasilne nerede u Baltimoreu i poprimilo nacionalnu dimenziju, postavši simbolom policijskog nasilja nad afroameričkom zajednicom.

Pročitajte više