Amerika stavila Sjevernu Koreju na crnu listu

Foto: Hina

SJEDINJENE Države ponovno su stavile Sjevernu Koreju na crnu listu "država koje podupiru terorizam" kako bi povećale pritisak protiv njezina nuklearnog programa, rekao je američki predsjednik Donald Trump.

"Osim što prijeti svijetu nuklearnim uništenjem, Sjeverna Koreja opetovano je podupirala djela međunarodnog terorizma, uključujući ubojstva na stranom teritoriju", rekao je Trump, a prenosi AFP.

Nove sankcije

Kao primjer je naveo slučaj američkog studenta Otta Warmbiera, koji je bio u sjevernokorejskom zatvoru i koji je umro u lipnju nakon što je vraćen kući u komi.

To znači da će Sjeverna Koreja i osobe povezane s njom dobiti nove gospodarske sankcije. Američko ministarstvo financija objavit će ih u utorak, najavio je Trump.

Sjeverna Koreja već je na tom popisu bila od 1988. do 2008. zbog navodne umiješanosti u bombaški napad na južnokorejski zrakoplov 1987., pri čemu je poginulo 115 ljudi.

S popisa je skinuta kako bi se potaknuli pregovori o njezinu nuklearnom programu, koji naposljetku nisu uspjeli.

Simbolična odluka


Neki stručnjaci i američki dužnosnici kazali su, međutim, da Sjeverna Koreja ne ispunjava kriterije za taj status.

Stručnjaci također napominju da je riječ velikim dijelom o simboličnoj odluci jer je Sjeverna Koreja već podvrgnuta strogim američkim sankcijama.

Na američkom crnom popisu nalaze se i Iran i Sirija te Sudan.

 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Sjevernu Koreju, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Sjeverna Koreja.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više