SAD ponudile košarkašu Kovačeviću: Priznaj krivnju i dobit ćeš samo 12 godina robije

SAD SU srpskom studentu i košarkašu Miladinu Kovačeviću, optuženom za brutalno premlaćivanje kolege, navodno ponudile svojevrsnu nagodbu - "potpiši da si kriv i dobit ćeš samo 12 godina robije". Ponudu je, kako javljaju Večernje novosti, Kovačeviću uputio okružni tužitelj njujorškog okruga Bloom.

On Kovačeviću navodno nudi potpisivanje Sporazuma o krivnji, u zamjenu da mu sud izrekne blažu kaznu. Prema ponuđenom sporazumu, bilo bi to 10 godina za premlaćivanje kolege i dvije godine za nepoštivanje američkog zakona, odnosno zbog bijega iz SAD-a. Prema američkom zakonu, za počinjeno kazneno djelo Kovačeviću prijeti kazna od pet do 25 godina zatvora. Da je ponuda uistinu stigla, srpskom listu je potvrdio i Kovačevićev odvjetnik, Veselin Cerović.

> Miladin Kovačević uživa i trenira u lokalnom klubu, Amerikanci zgroženi

"Zaprepašten sam tolikom količinom arogantnosti tamošnjeg tužitelja, jednako kao i Kovačevićeva obitelj, jer se Kovačevića prije utvrđivanja eventualne krivice unaprijed osuđuje, oglušujući se o pretpostavku nevinosti, da nitko nije kriv dok se ne dokaže suprotno. Ovo je samo još jedan dokaz da suđenje Kovačeviću u SAD-u ne bi bilo fer i da je u pravu što je pobjegao i odbija se ondje suočiti s optužnicom", rekao je Cerović, dodajući kako oni nisu tražili nikakvu nagodbu, već američka strana cijelo vrijeme "licitira".

"Kovačević se neće vratiti pred takve pristrane djelitelje pravde"

Cerović je naveo i kako je ova ponuda, kao i sve prethodne, odbijena. "Miladin Kovačević, to je naš čvrst i konačan stav, neće se vratiti pred takve pristrane djelitelje pravde. On je od toga i pobjegao. Ali, ni u jednom trenutku ne bježi od toga da se sa zakonom suoči pred pravosudnim organima Srbije. Zašto na to ne pristaju Amerikanci, ako poštuju suverenitet srpskog pravosuđa?", rekao je Cerović.

Večernje novosti navode i kako SAD zbog Kovačevića na srpske vlasti vrše brojne pritiske te kako najviše pritisaka dolazi od senatorice Hillary Clinton, koja je izjavila da joj je "srpska vlada obećala da će s njima raditi na rješavanju ove nepravde". Srbiji se zaprijetio iz senator iz New Yorka, Charles Schumer, koji je rekao kako će američki Kongres u rujnu "razmotriti suspenziju pomoći Srbiji u iznosu od 50 milijuna dolara".

Podsjetimo, 21-godišnji Kovačević je 4. svibnja ove godine u Binghamtonu, u jednom baru u blizini sveučilišta, pretukao svog 22-godišnjeg američkog kolegu Bryana Steinhauera, koji se od tad nalazi u komi. Nakon uhićenja, Kovačeviću je određena jamčevina od 100.000 dolara. Nakon što je njegov obitelj poslala novac, Kovačević je 9. lipnja pušten na slobodu. U plaćanju jamčevine im je pomogao i srpski vicekonzul u New Yorku, Igor Milošević.

Kovačević je potom, uz Miloševićevu pomoć pobjegao iz SAD-a u Srbiju, kako bi izbjegao suđenje, jer mu prijeti zatvorska kazna u trajanju do 25 godina. Naime, s obzirom na to da mu je policija prilikom uhićenja zaplijenila putovnicu, Milošević se kao konzul pobrinuo da se Kovačeviću izdaju privremene putne isprave, pomoću kojih je pobjegao iz zemlje. Kovačevići suoptuženici za premlaćivanje, Sanel Softić, koji ima dvojno - američko i bosanskohercegovačko državljanstvo, te Edin Džubur, državljanin BiH, i dalje se nalaze u pritvoru u SAD-u.

I.M.
Foto: Interpol / New York Daily News

Pročitajte više