SAD pozdravio sporazum EU-Turska

Sjedinjene Države pozdravile su u petak odluku Europske unije da s Turskom u listopadu 2005. otpočne pregovore o njezinom uključenju u EU.

Američki državni tajnik nazvao je odluku "povijesnom" i rekao da će ona koristiti kako Turskoj tako i EU. "Današnja pozitivna odluka odražava impresivna reformska postignuća Turske i veliki je uspjeh i Turske i Europske unije", rekao je Powell u priopćenju.

"Uvjereni smo da će proces pristupanja i konačno članstvo Turske u Europskoj uniji donijeti velike koristi Turskoj i Europskoj uniji", kazao je on.

"Turska koja je čvrsto ukotvljena u Europu i dijeli europske vrijednosti bit će pozitivna snaga za napredak i demokraciju", rekao je američki državni tajnik. "To je dobro za Tursku, širu europsku regiju i za Sjedinjene Države".

Washington već dugo sustavno podupire europske aspiracije Turske.

Bijela kuća je također pozdravila odluku EU da s Turskom započne pregovore o pristupanju dajući tako izglede za uključivanje prve muslimanske zemlje u zajednicu europskih država.

"Tursko 150-godišnje iskustvo u temeljnim reformama u izgradnji sekularne demokracije u pretežito muslimanskom društvu daje primjer svima na širem području Bliskog istoka i preko njega koji teže za slobodom, napretkom i pravdom", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan.

(Hina) xsl ysb

Pročitajte više