SAD priprema inicijativu za Venecuelu

SVE ZABRINUTIJE zbog nedostatka nafte dok se približava mogući rat protiv Iraka Sjedinjene Države pripremaju odlučujuću inicijativu kako bi se u Venecueli prevladao zastoj u pregovorima između vlade i oporbe, piše  list The Washington Post.

Američka inicijativa za svoju središnju točku ima formiranje skupine ´prijatelji Venecuele´ u koje ima povjerenja bilo jedna bilo obje strane u sukobu, koja će pripremiti i jamčiti kompromisni prijedlog prema kojem bi se u Venecueli proveli prijevremeni izbori, piše list.

Očekuje se da će inicijativa biti pokrenuta sljedećeg tjedna, a njezin neposredni cilj je prekid oporbenog štrajka koji već drugi mjesec paralizira venecuelansko gospodarstvo i sprječava izvoz nafte, uključujući i 1,5 milijuna barela dnevno Sjedinjenim Državama što je 15 posto njihovog uvoza.

U skupinu bi bili uključeni Sjedinjene Države, Brazil, Meksiko, Čile i možda Španjolska, kao i predstavnik glavnog tajnika UN-a Kofija Annana.

Mada u osnovi suglasna s oporbom koja optužuje predsjednika Huga Chaveza da je prijetnja demokraciji i gospodarstvu i da zemlju vodi suviše ulijevo Sjedinjene Države su se do sada držale po strani strahujući od težih posljedica nereda u toj zemlji.

Pročitajte više