SAD: Rezultate izbora u Ukrajini ne smatramo legitimnim

AMERIČKI državni tajnik Colin Powell u srijedu je izjavio kako Sjedinjene Države ne smatraju rezultate predsjedničkih izbora u Ukrajini legitimnim te pozivaju međunarodnu zajednicu na hitnu akciju.

"Ako ukrajinska vlada hitno ne reagira, moglo bi biti posljedica u našim odnosima. Za sada ne poduzimamo nikakvu akciju, no svakako želimo vidjeti konačne rezultate", kazao je.

Powell je u današnjem telefonskom razgovoru s Visokim povjerenikom EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javierom Solanom raspravljao o mogućnosti koordinirane reakcije na krizu nastalu oko predsjedničkih izbora u Ukrajini, rekla je Solanina glasnogovornica Cristina Gallach.

Ukrajinsko središnje Izborno povjerenstvo pobjednikom nedjeljnih izbora proglasilo je dosadašnjeg premijera Viktora Janukoviča, no ukrajinska oporba čiji se kandidat Viktor Juščenko u utorak uz potporu pristaša sam proglasio predsjednikom smatra da su izbori bili nepošteni. Istog su mišljenja i međunarodni promatrači.

Deseci tisuća pristaša oporbenog čelnika Viktora Juščenka prosvjedovali su u Kijevu nakon zatvaranja birališta, optužujući ukrajinsku vlast za prijevaru.

Pročitajte više