SAD šalju avione, ali i neslužbeno kontaktiraju sa Sj. Korejom

AMERIČKI bombarderi su sletjeli na pacifički otok Guam, s kojega mogu doletjeti do Sjeverne Koreje ako bude potrebno, ali istodobno postoje naznake neslužbenih kontakata između tih dviju država o spornom programu sjevernokorejskog nuklearnog naoružanja.

Pentagon je naredio slanje 24 bombardera na pacifički otok Guam, ali američki ministar obrane Donald Rumsfeld u srijedu je rekao da taj potez Sjeverna Koreja ne smije shvatiti kao ´agresivan, neprijateljski ili kao prijetnju´.

Prema Rumsfeldovim riječima, taj je potez način odvraćanja bilo koje države koja bi poželjela iskoristiti trenutačnu američku usredotočenost na Irak.

Japanska novinska agencija Kyodo citirala je neimenovanog visokog američkog dužnosnika koji je rekao da Sjeverna Koreja nastavlja pripreme za ispaljivanje balističkog projektila srednjeg dometa Rodonga, koji se razlikuje od projektila kratkog dometa testiranog prošlog tjedna uoči inauguracije novog južnokorejskog predsjednika. Kyodova vijest u četvrtak je pogodila dio financijskih tržišta u Aziji.

Pročitajte više