SAD vježba za obranu od nuklearnog i biološkog terorizma

SJEDINJENE DRŽAVE u ponedjeljak počinju petodnovnu vježbu za obranu od nuklearnog i biološkog terorizma u kojem će Seattle biti napadnut "prljavom bombom", a Chicago biološkim agensom.

Svrha je te vježbe, koju provodi novo ministarstvo domovinske sigurnosti, provjeriti spremnost vlasti da se suoče s mogućim terorističkim napadom.

U gradu Seattleu u ponedjeljak će se uigravati odgovor na eksploziju terorističke radiološke bombe u kojoj će biti više od 100 žrtava. Vježba bi trebala omogućiti provjeru spremnosti za liječenje žrtava bombe, čišćenje objekata od radijacije i hvatanja pripadnika terorističke ćelije odgovorne za napad.

Chicago bi trebao biti žrtvom zarazne bolesti čijeg su uzročnika teroristi u subotu raspršili zrakom.

Tijekom idućih nekoliko dana, predviđa scenarij vježbe, bolnicama u Chicagu bi se trebali početi javljati pacijenti sa simptomima sličnima gripi.

Zatim će se bolest javiti i u drugim dijelovima zemlje kao i u dijelovima Kanade kako bi se vidjelo kako funkcionira koordinacija dvije zemlje u suzbijanju zaraznih bolesti.

Protubiološka vježba provjerit će spremnost za prijam i liječenje većeg broja zaraženih bolesnika, kao i otkrivanje mjesta gdje je biološki agens proizveden.

U vježbi nazvanoj "Topoff 2" (prema top officials - najviši dužnosnici) sudjelovat će guverneri, gradonačelnici, policajci, vatrogasci i liječnici. Prva vježba toga tipa, "Topoff 1", održana je prije tri godine u Denveru i New Hampshireu.

"Zaštita od terorizma zahtijeva da organizacije na svim razinama i u privatnom sektoru rade zajedno partnerski kako bi se pripremile za događaje i nosile s njihovim posljedicama", rekao je u priopćenju pred vježbu ministar domovinske sigurnosti Tom Ridge.

Građani su o vježbama obaviješteni kako ne bi došlo do panike, ali su neke pojedinosti ostale nepoznate sudionicima kako bi se očuvala uvjerljivost.

Dosad najveća protuteroristička vježba u američkoj povijesti će stajati 16 milijuna dolara i u njoj će sudjelovati više od 8.500 ljudi sa svih razina vlasti, savezne, državne i lokalne, te iz Crvenog križa i kanadske vlade.

Pročitajte više