SAD zabrinute izraelskim zidom i židovskim naseljima

AMERIČKI državni tajnik Colin Powell rekao je u četvrtak da su Sjedinjene Države zabrinute nastavkom gradnje židovskih naselja i zida između Izraela i palestinskog teritorija.

Izrael je u četvrtak objavio planove za gradnju 604 nova doma u židovskim naseljima na Zapadnoj Obali, koji su protivni mirovnom planu za Bliski istok, izazvavši osude Palestinaca i međunarodne zajednice.

Powell je također upozorio i na problem nastavka gradnje sigurnosne ograde na Zapadnoj Obali koju je Izrael najavio u srijedu.

"Zabrinuti smo nastavkom aktivnosti naseljavanja od strane Izraela i proučavamo program jamstava na zajmove kako bi odlučili što učiniti oko toga i kako bi se to moglo odraziti na akcije koje bi mogli poduzeti, bilo glede naselja ili ograde", rekao je Powell na konferenciji za strane novinare.

Glede sigurnosne ograde Powell je rekao da američki "predsjednik nastavlja vjerovati kako ograda predstavlja problem, i u mjeri u kojoj ograda zadire u palestinsku zemlju, taj problem je još pojačan".

Izrael je u srijedu podržao nastavak gradnje zida na Zapadnoj Obali koji naziva sigurnosnom ogradom koja bi trebala zadržati palestinske teroriste, dok Palestinci vjeruju da je njezina svrha prisvajanje njihovog teritorija i prejudiciranje buduće granice između Palestinske države i Izraela.

Sjedinjene Države su ranije najavile da će smanjiti jamstva za zajmove Izraelu zbog nastavka gradnje židovskih naselja i ograde, ali do sada nisu ništa poduzele.

Powell je rekao novinarima da se to pitanje još razmatra.

Riječ je o trogodišnjim američkim jamstvima za 9 milijardi dolara bankovnih zajmova koji Izraelu trebaju pomoći da prebrodi krizu uvelike uzrokovanom palestinskom intifadom.

Pročitajte više