SAD ŽELI VEĆU ULOGU UJEDINJENIH NARODA U IRAKU

Sjedinjene Države će predložiti novu rezoluciju kako bi povećale ulogu Ujedinjenih naroda u Iraku i dobile vojnike i novac od drugih zemalja za održavanje mira i obnovu zemlje, najavio je u srijedu američki državni tajnik Colin Powell.

Powell je na konferenciji za novinare kazao kako nacrt rezolucije predviđa stvaranje multinacionalnih snaga koje bi odobrio UN, ali bi njima i dalje zapovijedale Sjedinjene Države, te poziva Vijeće za privremenu u pravu Iraka da zacrta rokove za izbore i konačnu uspostavu neovisne vlasti.

"Svakako da će Sjedinjene Države i dalje igrati dominantnu ulogu", rekao je Powell. "Ali, dominantna uloga ne znači i jedinu ulogu", dodao je.

Pritisnuta nedostatkom vojnika i stalnim gubicima u Iraku te visokim troškovima obnove zemlje vlada predsjednika Georgea W. Busha odlučila je radikalno izmijeniti svoju strategiju i zatražiti pomoć Ujedinjenih naroda.

Američki veleposlanik pri UN-u John Negroponte će u srijedu i četvrtak nacrt rezolucije predstaviti članicama Vijeća sigurnosti.

Powell je kazao kako je on već zatražio potporu rezoluciji u razgovorima s britanskim ministrom vanjskih poslova Jackom Strawom, njemačkim ministrom vanjskih poslova Joschkom Fischerom, francuskim ministrom vanjskih poslova Dominiquom de Villepinom i ruskim ministrom vanjskih poslova Igorom Ivanovim.

"Početna reakcija je za sada pozitivna", kazao je on.

Sjedinjene Države troše mjesečno 3,9 milijardi dolara za održavanje vojske i obnovu Iraka i imaju problema s osiguravanjem dovoljnih snaga za okupaciju zemlje u kojoj sada drže oko 140.000 vojnika.

Vlada predsjednika Busha nastoji osigurati međunarodnu pomoć u održavanju mira u Iraku i obnovi zemlje, ali bez nove rezolucije UN-a koja će Svjetskoj organizaciji dati bitnu ulogu u procesu teško može očekivati da će privoljeti druge zemlje da pridonesu vojno i financijski. U Iraku je trenutno osim američkih samo oko 21.000 vojnika iz drugih zemalja, od kojih je 11.000 britanskih.

Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan rekao je kako neke zemlje, uključujući Indiju, smatraju da su potrebne "dodatne ovlasti Ujedinjenih naroda kako bi sudjelovale".

"Mi smo rekli, želimo poslušati vašu zabrinutost, želimo raditi s vama i želimo sagledati načine da ohrabrimo šire međunarodno sudjelovanje", rekao je McClellan.

Sjedinjene Države, međutim, ne namjeravaju stvarno prepustiti niti političku niti vojnu kontrolu nad Irakom što može otežati prihvaćanje nove rezolucije.

Powell je rekao kako će američki upravitelj Iraka, Paul Bremer, koji nadzire civilne aspekte života u zemlji i njezinu demokratizaciju, zadržati svoju ulogu.

Njemački veleposlanik pri UN-u Guenter Pleuger kazao je kako njegova zemlja želi "središnju ulogu za Ujedinjene narode i ako je to rezultat nove rezolucije mi ćemo je pozdraviti".

Zamjenik francuskog veleposlanika pri UN-u Michel Duclos rekao je da Francuska želi rokove za okončanje okupacije Iraka.

Prijedlog sadržan u rezoluciji koji je prvi dao glavni tajnik UN-a Kofi Annan, a potom ga prihvatio zamjenik američkog državnog tajnika Richard Armitage, predviđa pretvaranje snaga koje predvodi SAD u multinacionalne snage koje bi podržavao UN, slične onima na Kosovu, pod američkim zapovjedništvom.

Ove snage ne bi bile tradicionalne mirovne snage koje organizira UN nego bi samo zapovjedništvo bilo prošireno kako bi uključilo sve zemlje koje bi dale svoje vojnike.

(Hina) sl nab

Pročitajte više