Saddam vjerovatno lagao o oružju masovnog uništenja

BIVŠI irački predsjednik Saddam Hussein vjerovatno je lagao kada je tvrdio da ima oružje za masovno uništenje, a razlog može biti ponos ili da se zaštiti od iranskih napada, izjavio je u utorak bivši američki i UN-ov inspektor za oružje Charles Duelfer.

Duelfer, koji je bio čelni čovjek skupine američke Središnje obavještajne službe (CIA) za istraživanje Iraka koja je tragala za tim oružjem nakon rata u Zaljevu 2003, smatra da je prijetnja od strane Irana prema Saddamu Husseinu bila stvarna, a da je Saddam želio stvoriti dojam da ima više oružja, nego što je stvarno imao.

Irak i Iran vodili su krvavi rat od 1980. do 1988. i nakon toga razdoblja imali su sukobe niskog intenziteta, a sumnjalo se da Iran razvija oružja za masovno uništenje.

Duelfer, koji je bio i zamjenik izvršnog direktora UNSCOM-a (UN-ove specijalnog povjerenstva), izvijestio je u listopadu lani da Saddam nije imao oružja masovnog uništenja više od desetljeća prije savezničkog napada na Irak u 2003. No, dodao je da se Saddam nadao u budućnosti ponovno uspostaviti taj program i zbog toga nije dozvolio izučenim znanstvenicima da napuste Irak.

U rijetkom službenom razgovoru, Duelfer je kazao da je narcisoidnost i ponos odigrala veliku ulogu u Saddamovom prikrivanju oružja, budući je htio biti vođa u znanosti i tehnologiji, što podrazumijeva sposobnosti proizvodnje nuklearnog oružja.

Pročitajte više