Šahovska prvakinja odbila sudjelovati na prvenstvu u Iranu jer bi morala nositi hidžab

Foto: Instagram

AMERIČKA šahovska prvakinja Nazi Paikidze-Barnes odbila je sudjelovati na Svjetskom šahovskom prvenstvu za žene, koje se održava u Iranu, jer bi prema zakonu morala nositi hidžab.

"Neću nositi hidžab i podržavati opresiju nad ženama, pa makar to značilo i propuštanje jednog od najvažnijih natjecanja u mojoj karijeri", kazala je.

Paikidze je svoju odluku obznanila na svojim profilima na društvenim mrežama, gdje je istaknula da je zakon koji tjera žene da noše hidžab povreda ljudskih prava.

"Ovaj post je namijenjen onima koji ne razumiju zašto sam se usprotivila odluci šahovske organizacije. Smatram kako je krajnje neprihvatljivo organizirati šahovsko prvenstvo za žene u zemlji u kojoj upravo žene nemaju osnovna ljudska prava i tretiraju ih kao građane drugog reda. Dobila sam podršku iz Irana, shvaćaju me, budući da prolaze kroz te probleme svakodnevno", stoji u jednoj od objava.


Pokrenula je i peticiju u kojoj poziva Svjetsku šahovsku organizaciju da preseli natjecanje iz Irana ili uvjeri vlasti u toj zemlji da je nošenje hidžaba stvar izbora, a ne nešto što ženama treba pod svaku cijenu nametati.

 

Pročitajte više