Sajam knjiga- predstavljena djela Slavenke Drakulić

Na završetku zagrebačkog Sajma knjiga u multimedijalnoj knjižari Profil Megastore večeras su predstavljena djela Slavenke Drakulić "Sabrani romani" u izdanju Profila International i njezina najnovija knjiga "Oni ne bi ni mrava zgazili" u izdanju Feral Tribunea. L

Urednik u Profilu Velimir Visković u knjigu Sabrani romani uvrstio je četiri Drakulićkina naslova "Hologrami straha", "Mramorna koža", "Božanska glad" i "Kao da me nema". Pred mnogobrojnom publikom Visković je istaknuo da Slavenka Drakulić nakon devet godina večeras prvi put gostuje na predstavljanju u Zagrebu. Osvrnuvši se na njezino stvaralaštvo kazao je kako je ona svojim romanima postigla veliki uspjeh u inozemstvu, a u Hrvatskoj je, kako je ocijenio, "s još nekim autorima prognana u rezervate nedržavnih izdavača".

Podsjetio je da Slavenka Drakulić pojavljuje u hrvatskoj književnosti osamdesetih godina kao jedna od začetnica hrvatskog ženskog pisma, autorica "oštre misli, jezika nekonvencionalnog i nonkonformističkog duha i vješt polemičar." Osim što je bila vrsni publicist i novinar, književna djela Slavenke Drakulić i spomenuti romani pokazuju autoričinu visoku literarnost, rekao je Visković.

Na novinarski upit kako se pojavila u Hrvatskoj sada nakon devet godina kada je HDZ ponovno na vlasti, S. Drakulić je odgovorila kako se u politici sadašnjeg HDZ-a nešto promijenilo, odnosno da u toj politici više nema mržnje. Potom je govorila o važnosti odgoja novih generacija, osobito odgoja u školama i odgoja kroz literaturu. Kako je rekla za izgradnju demokratskog društva potrebno još vremena te snažniji govor kritičke javnosti koji se, po njezinoj ocjeni, u Hrvatskoj tek uspostavlja.

Predrag Lucić, iz Feral Tribune-a predstavio je zbirku izabranih eseja "Oni ne bi ni mrava zgazili" rekavši kako je autorica u knjizi progovorila o ratnim stradanjima i njezinom pitanju postojanja Haaškog suda.

(Hina) xatod yvkn

Pročitajte više