KORONAVIRUS

Šalju li Kinezi i Rusi beskorisnu pomoć širom Europe?

Screenshot: RT/La Stampa, El Pais, iRozhlas

TALIJANI, ogorčeni nedostatkom pomoći i solidarnosti od Europske unije, skidaju zastave EU i umjesto njih postavljaju ruske i kineske. Naime, tvrde mnogi, Moskva i Peking za razliku od Bruxellesa zaista šalju pomoć Italiji, zemlji koju je pandemija koronavirusa pogodila više od ijedne druge na svijetu. 

Možda ste i sami vidjeli ovu vijest na društvenim mrežama ili "alternativnim", uglavnom proruskim medijima. Britanski desničarski i euroskeptični portal Unity News Network tako je u utorak objavio snimku na kojoj jedan Talijan navodno uklanja zastavu EU, izvješenu pored talijanske zastave, i zamjenjuje je ruskom zastavom, uz poruku: "Grazie Putin, grazie Russia."

Viralne snimke i slike Talijana koji skidaju zastave EU i postavljaju kineske i ruske

Njemački ljevičarski medijski kolektiv Redfish, koji se predstavlja kao neovisan, ali je ustvari povezan s ruskim državnim medijima, također je objavio fotografije na kojima navodno još jedan Talijan uklanja zastavu EU izvješenu na jarbol pored talijanske i zamjenjuje je kineskom. Tu su vijest objavili i neki srpski portali, portal mađarske manjine u Vojvodini, Vajma.info, kao i krajnje desničarski mađarski portal Vadhajtasok.hu. 

No jesu li ove vijesti zaista točne?  Mađarski portal Atlatszo.hu provjerio je vijest o kineskoj zastavi i utvrdio da je potekla s kineske stranice twoegzz.com, u članku u kojem se navodi da je Poljska ukrala 23 tisuće zaštitnih maski koje je Kina poslala Italiji. Međutim, poljski ministar vanjskih poslova demantirao je ovu vijest. 

Također, Atlatszo je utvrdio da je zastava zamijenjena ispred ureda talijanske tvrtke Svecom P.E. u gradu Montecchio Maggiore. No zaposlenik tvrtke je za ovaj portal objasnio da se zastave ispred zgrade mijenjaju svaki tjedan te da su "podigli (kinesku) zastavu kao način zahvale, ali nije bilo okrivljavanja EU ni za što".

"Samo smo zahvalili zemlji koja je pomogla. Nažalost, fotografiju su iskoristili ekstremisti za vlastite svrhe", dodao je zaposlenik tvrtke.

>>Treba li Kina odgovarati zbog pandemije koronavirusa?

 

 

Novi izvještaji dovode u pitanje ne samo točnost vijesti o ogorčenosti Talijana EU i oduševljenosti Rusijom i Kinom već i samu pomoć ovih dviju zemalja Italiji i Španjolskoj.

Jedne od vodećih talijanskih novina La Stampa u srijedu su tako izvijestile da je čak 80% zaliha koje je Rusija poslala Italiji beskorisno, pozivajući se na visoke političke izvore. 

Izvor La Stampe: "80 posto ruskih zaliha je totalno beskorisno"

"Osamdeset posto ruskih zaliha totalno je beskorisno ili od malo koristi Italiji. Ukratko, ovo je manje-više izgovor (za širenje utjecaja u Italiji)", rekao je neimenovani izvor za La Stampu, dodavši da se zalihe uglavnom sastoje od opreme za dezinfekciju prostora, poljskog laboratorija za sterilizaciju i kemijsku prevenciju i sličnih alata. 

Rusija je, među ostalim, u 15 svojih vojnih aviona Iljušin navodno poslala 600 medicinskih respiratora i više od stotinu vojnih bolničara, virologa i epidemiologa u Italiju, na čemu je zahvalio i talijanski veleposlanik Pasquale Terracciano, a snimka konvoja njihovih vojnih kamiona na putu iz Rima za Bergamo, najteže pogođeni talijanski grad, također je naširoko cirkulirala na internetu ovaj tjedan. Ruski tim predvođen generalom majorom Sergejem Kikotom ima iskustva s pomoći u suzbijanju epidemije ebole u zapadnoj Africi. 

"Iz Rusije s ljubavlju"

Izvori su također za La Stampu konstatirali da je ruski predsjednik Vladimir Putin poslao ovu pomoć, pod sloganom "Iz Rusije s ljubavlju", radi svojih diplomatskih i geopolitičkih interesa, a da je talijanski premijer Giuseppe Conte prihvatio pomoć kako bi osigurao dobre odnose s Moskvom. 

"Ruski vojnici su slobodni lutati Italijom", zaključila je La Stampa, sugerirajući kako pomoć služi Rusiji kako bi infiltrirala vojnike u zemlju članicu NATO-a.

Ruski veleposlanik u Italiji Sergej Razov odbacio je pak izvještaj La Stampe kao perverzan.

"Takve tvrdnje su produkt perverznog uma. Nesebična želja za pomoći prijateljskom narodu u nevolji tumači se kao podmukla", rekao je Razov za rusku državnu agenciju RIA novosti. Podsjetimo, Italija je s više od 10 tisuća mrtvih i više od 92 tisuće potvrđenih slučajeva prestigla i Kinu. Glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov inzistirao je pak na tome da ruska pomoć ne dolazi ni s kakvim uvjetima ili kalkulacijama. 

Rusi bijesni zbog članka u La Stampi

Ruski RT je također oštro odgovorio na članak La Stampe, tvrdeći da Talijanima oboljelima od Covida-19 nije bitno odakle dolaze respiratori koji im mogu spasiti život te da nijedna zemlja članica EU nije odgovorila na apel Italije za pomoć kroz EU mehanizam civilne zaštite, dok su Francuska i Njemačka uvele i restrikcije na izvoz maski. 

Bivši talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini rekao je čak za RT da je EU ostavila Italiju "da se praktički sama bori protiv virusa". 

"Francuska nam je poslala 2 milijuna maski, Njemačka nam je poslala nekoliko desetaka ventilatora. Conte je zatražio i dobio avione iz Rusije sa 180 liječnika, medicinskih sestara, ventilatora i maski", komentirao je i talijanski povjerenik za koronavirus Domenico Arcuri za RAI prošli vikend.

"Veliki uspjeh za Putina"

Zašto je stopa smrtnosti od koronavirusa u Italiji tako visoka?

Ipak NATO-ovi avioni koji nose medicinske zalihe najteže pogođenim zemljama članicama te vraćaju građane u njihove domovine nisu dobili takvu medijsku pažnju. Usto, najmanje 16 teško oboljelih Talijana prevezeno je avionom na liječenje u Njemačku prošli tjedan, piše Reuters

"Ovo je veliki uspjeh za Putina. Mislim da su Talijani upali u zamku", komentirao je neimenovani visoki dužnosnik NATO-a, ali i dodao da Italija sada dobiva više izravne pomoći od NATO-a nego od Rusije i Kine. 

EU je u međuvremenu 22. ožujka odobrila plan pomoći vrijedan 50 milijuna eura tvrtkama koje proizvode i isporučuju respiratore, maske, zaštitna odijela i drugu opremu Italiji. Conte je, međutim, odbio njihove mjere za borbu protiv gospodarske krize kao nedovoljno hrabre i dao Uniji deset dana da donese odgovarajuća rješenja. 

Inače, i Kina je poslala Italiji pomoć prije desetak dana. Prema izvještajima, zalihe su uključivale 1.8 milijuna maski, kao i ventilatore, monitore i defibrilatore. Pošiljku koja je došla avionom China Eastern Airlinesa iz Šangaja pratio je i tim od devet liječnika specijalista koji su sudjelovali u "bitci za Wuhan", odnosno pomogli suzbiti tamošnju epidemiju. 

Talijanski ministar vanjskih poslova Luigi di Maio zahvalio se Kini na pomoći i u isto vrijeme kritizirao EU od koje je njegova formalno zatražila pomoć u maskama još u veljači.

"Nijedna zemlja članica EU nije odgovorila", rekao je talijanski veleposlanik u EU.

Kini se na pomoći u maskama i testovima 18. ožujka zahvalila i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, napominjući kako je i EU pomogla Kini u siječnju. "Trebamo podršku jedni od drugih u ovo teško vrijeme", dodala je.

VIDEO Kineski stručnjak došao pomoći Italiji, zgrožen je: "Kako se to ponašate?"

Češka od kineske tvrtke kupila neispravne testove

A negativnoj percepciji EU pridonijela je i vijest od prošlog vikenda da je Češka zaplijenila više od stotinu tisuća maski koje je Kina poslala za Italiju, u sklopu pošiljke od ukupno 680 tisuća maski. Suprotno pogrešnom dojmu koju je vijest izazvala, Češka nije zaplijenila maske da bi ih otela Italiji, već zato što je tvrtka koja je trebala isporučiti ove maske češkom zdravstvenom sustavu u posljednji tren povećala cijenu. 

Češki ministar vanjskih poslova  priopćio je kako će njegova vlada poslati 110 tisuća maski Italiji iz vlastitih zaliha kao nadomjestak, izvještava britanski Independent.

S druge strane, optužbe za beskorisnost kineske pomoći zemljama EU poput Španjolske i Češke još su snažnije i konkretnije. Češki portal iRozhlas tako je objavio, a konzervativni američki list National Review prenio, da je do 80% od 150 tisuća brzih testova na koronavirus koje je Kina poslala Češkoj ranije ovog mjeseca neispravno.

Naime, ovi brzi testovi daju rezultat za samo 10-15 minuta, ali imaju vrlo visoku stopu pogrešnih rezultata. Češka je zbog toga navodno odlučila da će koristiti samo konvencionalne laboratorijske testove.

A ova kineska "pomoć" nije bila besplatna: češko ministarstvo zdravstva platilo je 546 tisuća dolara za 100 tisuća nepouzdanih kineskih testova, dok je ministarstvo obrane platilo ostalih 50 tisuća testova, piše češki portal na engleskom jeziku Expats.cz. 

Češki ministar unutarnjih poslova Jan Hamaček umanjio je pak skandalozno otkriće tvrdeći da je uzrok pogrešaka kriva metodologija testiranja te da se testovi i dalje mogu koristiti u određenim slučajevima jer je pozitivan rezultat ovih testova uglavnom točan, dok je negativan rezultat taj koji je nepouzdan.

I Španjolska kupila neispravne kineske testove, vratit će ih

A Španjolska, koja ima najveći broj mrtvih nakon Italije (više od 6500) i treći najveći broj potvrđenih slučajeva (više od 72 tisuće), također je otkrila da brzi testovi kineske tvrtke Bioeasy daju točan rezultat samo u 30% slučajeva, dok bi pouzdanost trebala biti najmanje 80% da bi testovi bili iskoristivi, pišu vodeće španjolske novine El Pais

Direktor španjolskog Centra za zdravstvena upozorenja i izvanredna stanja Fernando Simon priopćio je da je Španjolska testirala 9000 testova i da će ostatak od oko 340 tisuća testova vratiti Kinezima zbog njihove nepouzdanosti, nakon što je Društvo za zarazne bolesti i kliničku mikrobiologiju preporučilo da se testovi ne koriste. 

Kinesko veleposlanstvo u Španjolskoj priopćilo je pak da proizvodi tvrtke Bioeasy nisu uključeni u pomoć koju je Kina slala pogođenim zemljama. Kineske vlasti upozorile su u međuvremenu i da testovi ove tvrtke nemaju licencu nacionalne administracije za lijekove. 

Nizozemska povlači stotine tisuća defektnih kineskih maski

Da nisu samo kineski testovi problematični, pokazuje i vijest iz Nizozemske o desecima tisuća maski uvezenih iz Kine koje je nizozemsko ministarstvo zdravstva naknadno povuklo nakon inspekcije jer ne zadovoljavaju standarde kvalitete, kako prenose Agence France-Presse, Euronews i drugi mediji.

Odluka o povlačenju odnosi se na 600 tisuća komada maski tipa FFP2 koje su već poslane u bolnice diljem zemlje, od ukupno 1.3 milijuna koliko je kupljeno od kineskog proizvođača. Inspekcijom je utvrđeno da maske imaju defektne filtere ili ne prianjaju uz lice dovoljno čvrsto.

Zanimljivo je, u ovom kontekstu, da je i Hrvatskoj Kina za vikend poslala dva aviona s medicinskom opremom, odnosno zaštitnim maskama, odijelima i naočalama. Možemo se samo nadati da s ovom opremom neće biti problema kao s testovima i maskama koje su Španjolci, Česi i Nizozemci dobili. 

 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

 

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više