Samo Todorić i četvorica Srba na listi sto najbogatijih

POLJSKI tjednik Wprost objavio je popis stotinu najbogatijih poduzetnika iz središnje i istočne Europe, a među ekstremno bogatim Rusima, Ukrajincima, Rumunjima i Bugarima našlo se i nekoliko Srba te samo jedan Hrvat - Ivica Todorić.

Šef koncerna Agrokor na popisu je zauzeo "tek" pretposljednje 99. mjesto. U Wprostu procjenjuju da se njegova imovina procjenjuje na 680 milijuna dolara.

Beogradski Blic, pak, piše da su se ove godine u društvu stotine najbogatijih, prema procjeni Wprosta, našli i srpski poduzetnici: Predrag Ranković Peconi i Đorđe Nicović, dok je s liste "ispao" kontroverzni Stanko Subotić Cane.

"Najjači" među srpskim poduzetnicima je Miroslav Mišković, vlasnik Delta holdinga, koji se s prošlogodišnjeg 42. mjesta popeo na 35. mjesto Wprostovog ovogodišnjeg popisa. Procjenjuje se da se njegova imovina povećala na 2,8 milijardi dolara čime je stekao titulu najbogatijeg poduzetnika s područja bivše Jugoslavije. Aktiva Delta holdinga vrijedi tri milijarde dolara, a godišnji prihod procjenjuje se na 102 milijuna dolara.

Cane ispao s popisa

Drugi po bogatstvu najmoćniji srpski poduzetnik je Milan Janković, poznatiji kao Phillipe Zepter, koji je u odnosu na prošlu godinu pao za nekoliko mjesta. Njegovo se bogatstvo od 4,4 milijarde dolara istopilo na 2,6 milijardi, piše Wprost dodajući da Zepter uglavnom nije imao potpunu podršku srpskih vlasti, osim u slučaju vlade premijera Zorana Đinđića, s kojim je bio blizak.

Predraga Rankovića Peconija prošle godine nije bilo na popisu, a ove je godine zauzeo 93. mjesto s bogatstvom koje se procjenjuje na 750 milijuna dolara. Imovina Đorđa Nicovića prema Wprostu iznosi 705 milijuna dolara čime zauzima 96. mjesto. Stanku Subotiću Canetu, vlasniku kompanije EMI, bogatstvo od 600 milijuna dolara - zahvaljujući kojemu je prošle godine bio na 93. mjestu, ove godine nije bilo dovoljno za ulazak na listu.

Spomenimo da niti jedna od ostalih država nastalih raspadom bivše SFRJ nema svog "predstavnika" na popisu Wprosta.

Rusi i Ukrajinici najbogatiji

Najbogatiji poduzetnik u središnjoj i istočnoj Europi je Rus Sulejman Kerimov, čije se bogatstvo procjenjuje na 24,5 milijardi dolara. Slijedi ga Rinat Ahmetov sa "samo" milijardu i pol dolara manjim poslovnim bogatstvom. Iduća četiri mjesta pripadaju Rusima: Genadij Timošenko (20 milijardi dolara), Mihail Prhorov (15,5 milijardi dolara), Oleg Deripaska (15 milijardi dolara) i Mihail Fridman (14 milijardi dolara).

Sedmo mjesto zauzeo je Ukrajinac Igor Kolomojski sa 11,3 milijardi dolara, a niz ponovno nastavljaju Rusi sve do 12. mjesta, odnosno Ukrajinci s kojima Rusi zajedno zauzimaju pozicije sve do 16. mjesta na top listi najbogatijih poduzetnika središnje i istočne Europe.

Prvi "stranac" u samom bogataškom vrhu je Čeh Peter Koelner sa sedam milijardi dolara vrijednim poslovnim carstvom. Wprost piše da se Koelner obogatio u vaučerskoj privatizaciji, a preko svoje nizozemske PFF Grupe je zajedno s Generalijem ušao na osiguravajuće tržište središnje i istočne Europe.

I.K.
Foto: Index

Pročitajte više