SAMOSTALNI UMJETNICI ZA IZMJENU ZAKONA O DOPRINOSIMA - upravni odbor HZSU podnio kolektivnu ostavku

Upravni odbor Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU) podnio je kolektivnu ostavku, jer im i nakon dugotrajnih pregovora nisu ispunjeni zahtjevi za povećanjem osnovice za obračunavanje doprinosa samostalnim umjetnicima, objavili su na današnjoj konferenciji za novinare.

Samostalni umjetnici traže da se izmijeni Zakon o doprinosima za obvezna osiguranja, koji je na snazi od početka ove godine, odnosno da se s 0,35 na 1,2 poveća koeficijent, koji se za osnovicu množi s prosječnom plaćom. Sadašnja osnovica je 1858 kuna.

Po starom zakonu mirovina umjetnika bila je između 1400 i 1600 kuna mjesečno, a sada je između 850 do 900 kuna, rekao je predsjednik Zajednice u ostavci Zlatko Krilić. U slučaju bolesti umjetnici primaju samo tisuću kuna naknade, istaknuo je.

Želimo to riješiti prije izbora da izbjegnemo politizaciju, no, izbori nam pojačavaju pregovaračku poziciju, rekao je Krilić, dodavši da ostavkom žele i upozoriti hrvatsku javnost na sve gori socijalni položaj umjetnika koji su zadužili hrvatsku kulturu.

Izrazio je nadu da će uspjeti nastojanja Ministarstva kulture da bez Ministarstva financija uputi u postupak Prijedlog dopune Zakona, kojim bi se ispunili njihovi zahtjevi, no podsjetio je da su takva obećanja dobivali i ranije ali bez rezultata.

O najnovijoj potpori Ministarstva kulture neposredno prije konferencije Upravni odbor je obavijestio glasnogovornik Ministarstva kulture Nebojša Gladović.

U priopćenju ministra Antuna Vujića, koje je Gladović podijelio novinarima, podsjeća se da se Ministarstvo od samog donošenja Zakona protivilo smanjenju nekih prava samostalnih umjetnika, te da je, s obzirom da im se izlazi ususret, prosvjed Zajednice kojim se proziva Ministarstvo tim apsurdniji.

Dok je u jučerašnjem pozivu za konferenciju Zajednica najviše prozivala Ministarstvo kulture, glavnim krivcima danas je proglašeno Ministarstvo financija, s čijim se predstavnicima, istaknuli su, nisu uspjeli niti sastati.

Po riječima Marka Stanića, tajnika Saveza Zajednice, dosad je godišnje za samostalne umjetnike iz proračuna izdvajano 28 milijuna kuna, a u ovogodišnjem rebalansu od te svote 11 milijuna je preraspoređeno u druge, njemu nepoznate, svrhe.

Krilić napominje da je Ministarstvo kulture probilo ovogodišnji proračun za obnovu svoje zgrade i za uređenje poslovnih prostorija, dok je, prema podacima Narodnih novina, uštedilo na zdravstvenom i mirovinskom osiguranju umjetnika te u programskoj djelatnosti.

Zajednica je pristala i da se uvede imovinski cenzus, kojim bi se ograničilo pravo na uplatu doprinosa onim samostalnim umjetnicima koji zarađuju više od 150 tisuća kuna godišnje. Od 1300 članova takvih je slučajeva manje od deset, ističe Krilić.

U iduća dva tjedna HZSU trebala bi održati izvanrednu skupštinu, a ako se ne pokrene izmjena Zakona oni najavljuju prosvjede.

Pročitajte više