Sanader 2007.: "3x7?". Milanović 2011.: "21!"

NAJVAŽNIJ aspekt predizbornog programa Kukuriku koalicije leži u činjenici da je on uopće predstavljen.

Sve ostalo podložno je propitivanju.

U prvom redu, tajming prezentacije. Upravo u trenutku kad se HDZ raspada pod optužbama za crne fondove, a javnost je zatrpana detaljima kriminalnim aktivnosti koje sežu do vrha vlasti, oporba izlazi sa svojim programom. I uspješno skreće pozornost javnosti s najveće političke afere u hrvatskoj povijesti. Taman kad se počelo kuhati, Kukuriku koalicija sve to poklapa svojom prezentacijom.

Da se barem Jadranka Kosor toga sjetila, umjesto onog promašenog učlanjenja Tomislava Karamarka. Da je izašla s nečim tako efektnim da s naslovnica skine HDZ-ov prljavi veš. Srećom, tu je oporba.

Hvala, Milanoviću

S druge strane, zbog te afere na koju je dobar dio javnosti još uvijek fokusiran, birači neće posvetiti dovoljno pozornosti onome što nudi buduća vlast.

Što je, zapravo, možda čak i bolje.

Jer, netko bi mogao uzeti u ruke kalendar i kalkulator i dobro se zabaviti. Naime, program koalicije zove se "Plan 21". Prije četiri godine Ivo Sanader predstavio je predizborni program HDZ-a pod nazivom "3x7".

I eto vica. Sanader: "Koliko je tri puta sedam?". Milanović: "21!".

Zašto, zaboga, nisu dodali jednu točku? Ili oduzeli? Čak i uz rizik da se poslije priča kako šef SDP-a ne zna računati...

21 točka, 68 stranica

Sanader, kao što znamo, svoj program nije ispunio, dok je Milanovićeva koalicija svoj predstavila na 68 stranica. Pa tko voli, neka izvoli. Ekonomisti će imati puno posla, a vjerojatno i Jadranka Kosor, ako je istina da odgađa predstavljanje svog programa kako bi mogla prepisati ovaj oporbeni.

Ali skoro da bi i mogla.

Milanović ga je izložio kao pravi predizborni program, prepun lijepih želja i velikih obećanja, s tek malo - ili nimalo - loših vijesti i grube istine. Baš kako to premijerka voli.

Zapravo, najbolniji pojam kojeg je Zoran Milanović upotrijebio tijekom predstavljanja u Tvornici kulture bila je "velika kontrakcija". Sve ostalo išlo je kao po loju.

Velike riječi i dobra djela

Program kao program - kao svaki program -  zvuči dobro i sadrži priželjkivanu mješavinu konkretnih ideja (u režiji Radimir Čačića) i načelnih parola o europeizmu, liberalizmu, socijaldemokraciji, znanju, zdravlju i poštenju (u izvedbi Zorana Milanovića).

Unatoč činjenici da je HDZ uništio i poharao zemlju, te da je ogrezao u kriminal i korupciju, Milanović ga nije ni jednom direktno napao. Iznio je tek par usputnih opaski kako aktualna vlast "nije željela da živimo lošije" , te da u njezinoj politici "nije bilo zlobe ni nesposobnosti", tek "inercije.

Nema teških pitanja, samo lakih odgovora

I što je još uočljivije, nije bilo ni konkretnih odgovora na novinarska pitanja. Premda je dobar dio izlaganja Milanović potrošio na branitelje, kao "heterogenu skupinu", nije želio reći hoće li objaviti registar branitelja ("Pa on je već objavljen, doduše dijelom"), kao ni hoće li ići u reviziju braniteljskih statusa ("To pitanje stavljeno je ad acta"). Milanović nije htio ništa ni o Ivici Todoriću a pitanja o legalizaciji eutanazije, prostitucije i lakih droga nije "ni čuo".

Nije htio ni odgovoriti hoće li smanjiti broj zaposlenih u javnoj upravi, već je umjesto toga pobjedonosno istaknuo da će im "povećati produktivnost". Tek je Radimir Čačić tiho dodao kako će se "uvesti kriteriji", dok dežurni mrgud Damir Kajin nije izdržao da ne spomene kako je u realnom sektoru 140 tisuća ljudi izgubilo posao, a u javnom sektoru - ni jedan.

"We Will Rock You"

Na kraju se dvoranom zaorila "We Will Rock You" od grupe Queen, kao zakašnjelo i isforsirano podsjećanje na ono što bi ova prezentacija trebala poručiti biračima.

Nije tu bilo ni zanosa ni zaleta, ni krša ni loma. Tek uobičajen ulazak oporbe u izbornu kampanju. Nemušt i nedorečen.

Najprije, nije jasno kako oni misle dobiti izbore na dvadeset i jednoj točki programa kojeg nitko neće čitati, a mnogi će ga interpretirati i pljuvati. Ako je važna 21 točka, onda zapravo nije važna ni jedna. Osim ako ne računaju na onu najvažniju: poraz HDZ-a.

Populistički elitisti

A zatim ono što već godinama bode oči. I na ovom je predstavljanju do izražaja došao nesrazmjer između poruka koje oporba šalje, metode i stila kojima ih oblikuje i birača kojima se obraća.

Drugim riječima, koalicija šalje populističke poruke (ulizuju se braniteljima, obećavaju veće mirovine, bježe od rezova...), ali na takav način da su razumljive tek uskom krugu ljudi. Kome se, zaboga, studira program od 68 stranica?

A što kaže Jadranka Puž?

Onima kojima se on doista proučava, zasmetat će populističke floskule kojima se služe Milanović i prijatelji. Običan puk ih neće razumjeti. Bilo bi to kao da Zoran Milanović drži predavanje Jadranki Puž.

To je kronični problem oporbe: služe se HDZ-ovim parolama, zaboravljajući da se ne obraćaju HDZ-ovoj publici.

Na njihovu, a možda i na našu sreću, vjerojatno neće spriječiti da dođu na vlast, ali im svejedno neće garantirati da će narod znati o čemu oni zapravo govore. No tko će ga znat', možda je i to dio taktike. Zbuni i pobijedi.

Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Pročitajte više