Sanader: Bitan je pozitivan avis, a manje je važno hoće li sadržavati neke uvjete

PREDSJEDNIK Vlade Ivo Sanader izjavio je danas kako očekuje da će Europska komisija pozitivno odgovoriti na zahtjev Hrvatske za stjecanjem statusa kandidata za punopravno članstvo u EU, ocijenivši da je manje važno hoće li taj odgovor sadržavati i određene političke uvjete.

Sanader je u stanci sjednice Kluba HDZ-a u Hrvatskom saboru komentirao najnovija nagađanja da će Hrvatska dobiti "uvjetno pozitivan avis", odnosno da će Europska komisija status kandidata, među ostalim, uvjetovati i rješavanjem "slučaja Gotovina".

"Vlada čini sve kako bi ispunila zadane političke i gospodarske kriterije. Mi ćemo svoj dio posla obaviti, imamo puno razloga za optimizam. Očekujemo da će se Europska komisija držati najavljenih rokova, da će do proljeća odgovoriti na zahtjev Hrvatske iz veljače prošle godine, te da će preporuku Komisije u lipnju prihvatiti i Europsko vijeće", naglasio je Sanader.

Ocijenio je da je prerano nagađati hoće li taj odgovor biti uvjetovan. "Ako se to i dogodi, treba samo pogledati internetske stranice deset zemalja koje će u EU ući u svibnju i vidjeti da su i one morale ispuniti neke uvjete", istaknuo je.

Na pitanje očekuje li da će status kandidata Europska komisija uvjetovati rješenjem "slučaja Gotovina", Sanader je odgovorio kako će se od Hrvatske vjerojatno i dalje očekivati da ispunjava sve zadane kriterije, među kojima je i suradnja s Haagom.

Zamoljen da komentira izjavu bivšeg premijera Ivice Račana (SDP) da je pozitivan avis isključivo zasluga bivše vlasti, Sanader je odgovorio kako "ni jedna vlada ne počinje sama od sebe, uvijek je netko prije nje nešto radio".

Izrazio je zadovoljstvo vanjsko-političkim postignućima svoje Vlade, istaknuvši kako je Vlada u samo dva mjeseca "uspjela izbjeći da ju EU stavi na promatranje četiri-pet mjeseci, što se čini u slučajevima promjene vlasti".

Dodao je kako je siguran da "Račan s tim nema veze, iako je njegova Vlada učinila pozitivne pomake". Rekao je kako je "bitno da Hrvatska ide zacrtanim putem, da je pokazala makroekonomsku i političku stabilnost u tijeku promjene vlasti, te predanost i nadstranački konsenzus glede ulaska u EU i NATO.

Pročitajte više