Sanader: Bushev posjet je gesta prijateljstva i partnerstva

"NATO-ov samit sljedećeg mjeseca i skori posjet američkog predsjednika Georga Busha Hrvatskoj predstavlja još jednu prekretnicu u naporima Hrvatske da se približi zapadnoj Europi i Sjedinjenim Američkim Državama", kazao je za The Associated Press premijer Ivo Sanader.

Dodao je kako će pozivnica za NATO, koju će Hrvatska, nada se, primiti na samitu saveza u Bukureštu od 2. do 4. travnja, dijelom okruniti proces uključivanja Hrvatske u euroatlantske integracije, a sam dolazak predsjednika Busha u Zagreb za njega predstavlja posebnu čast.

Sadašnji američki predsjednik drugi je koji će Hrvatsku u 17 godina njezine neovisnosti pohoditi. Prvi je bio Bill Clinton koji se u Zagrebu nakratko zaustavio prije 12 godina.
Prema Sanaderovim riječima Bushov posjet je povijesni događaj za bilateralne odnose dviju zemalja.

"Posjet smatramo gestom partnerstva, ali i prijateljstva", rekao je Sanader, pogotovo ako se uzme u obzir da odnosi dviju zemalja nisu uvijek bili baš najbolji. Naime, Hrvatska se usprotivila američkoj invaziji na Irak, kao što je i naljutila Washington kada je odbila potpisati ugovor o izuzimanju američkih vojnika zbog ratnih zločina.

"Članstvo u NATO savezu značit će da smo pouzdan partner pa će europske zemlje na Hrvatsku moći računati više nego što je bio slučaj ranije. Ujedno će to biti potvrda da smo zrela država koja zastupa iste vrijednosti slobode, vladavine prava, tržišne ekonomije, ljudskih prava kao i druge razvijene zemlje", istaknuo je Sanader.

Smatra da će hrvatsko članstvo u NATO-u povećati stabilnost u regiji, a iako je izrazio nadu da će u Srbiji prevladati prozapadnjačke snage drži da istočni susjedi danas ne predstavljaju nikakvu stvarnu prijetnju.   

Ig.M.
Foto: Index

 

Pročitajte više