Sanader: Dug umirovljenicima mogao bi se isplatiti u gotovini

PREMIJER Ivo Sanader najavio je večeras mogućnost da se dug umirovljenicima isplati u gotovini, uz određeni diskont, ali u kraćem roku.

Takav način vraćanja duga nije se do sada spominjao u javnosti, nego se tvrdilo da će dug biti vraćen kroz poseban fond u koji bi se unijele dionice državnih tvrtki, a čime bi se u dužem roku vratio dug.

No, o načinu vraćanja duga više bi se trebalo znati nakon što Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje izračuna sveukupan dug prema umirovljenicima, što je preduvjet da se utvrde i pojedinačni dugovi svakom umirovljeniku.

Sanader kaže da je dobio uvjeravanja iz HZMO-a da će podatak o sveukupnom dugu dobiti sutra, najkasnije prekosutra.

Nakon toga uslijedit će sastanak Vlade i HSU-a i umirovljeničkih udruga kako bi se razriješila dvojba - isplata u gotovini uz diskont, ili putem Fonda, najavio je Sanader u HTR-ovoj emisiji "Fokus".

S predstavnicima umirovljenika razgovarat će se i o formuli za usklađivanje mirovina, odnosno hoće li se zadržati sadašnja, prema kojoj se mirovine usklađuju s nominalnim rastom plaća, ili se vratiti na staru švicarsku formulu, koja znači zbroj rasta plaća i cijena podijeljen s dva.

No, Sanader priznaje da je teško da ostane sadašnja formula, a da li će se vratiti na staru formulu razgovarat će se s umirovljenicima. I stara formula znači rast mirovina, ali ne toliki, kazao je.

Premijer je naglasio i da se rebalansom proračuna koji je Vlada danas utvrdila, najviše povećavaju sredstva za mirovine, a rastu i iznosi za rodilje, branitelje, itd.

Rebalansom mislimo na sve socijalne skupine, posebno najugroženije, rekao je Sanader.

Odustajanje od zacrtanog deficita proračuna od 3,7 posto BDP-a za ovu godinu, Sanader je objasnio Vladinom odlukom da ne ide na rezanje mirovina, rodiljnih naknada, poticaja za zapošljavanje, itd..

Rebalansom se planira deficit od 4,2 posto BDP-a na što je pristao i MMF.

Iduće godine Vlada deficit planira spustiti na 3,5 posto, a u 2007. na 3 posto BDP-a, najavio je Sanader.

Gospodarski bi rast u ovoj godini, očekuje Sanader, trebao biti između 3,8 do 4 posto.

Sanader je najavio da bi se vrlo skoro, ako ne do ljetne stanke, onda već u drugoj polovici rujna pred Saborom trebao naći zakon koji bi uredio rad nedjeljom i blagdanima.

Nije iznosio detalje tog prijedloga, istaknuvši da se osobno protivi radu nedjeljom.

Mesićev posjet SCG pridonijet će rješavanju otvorenih pitanja

Premijer Sanader podržao je predsjednika države u odluci da sutra otputuje u posjet Srbiji i Crnoj Gori, uvjeren da će to pridonijeti rješavanju otvorenih pitanja između dviju država.


"Držim da je to dobro, Hrvatska ne treba imati nikakvih kompleksa, pa ni prema četnicima", rekao je Sanader na HRT-u, komentirajući činjenicu da je Stjepan Mesić ipak odlučio otići u Srbiju, iako je prethodno najavljivao da će taj put odgoditi zbog četničkog skupa na Ravnoj Gori, organiziranog i izvedenog uz aktivnu podršku srbijanskih vlasti.

Premijer je istaknuo da su četnici počinili strašne zločine u Hrvatskoj, da nisu antifašisti nego fašisti i da pokušaj revizije povijesti nije dobar za samu Srbiju.

Ističući da je rat sa Srbijom završen prije 10 godina, Sanader je ocijenio da se dvije države trebaju okrenuti rješavanju otvorenih pitanja, a jednim od najvažnijih označio je rješavanje sudbine nestalih i zatočenih hrvatskih građana.

Tome je dodao i pitanje sukcesije, te vraćanje u srpskoj agresiji ukradenih umjetnina iz Hrvatske.

Najavio je da se za jesen priprema dolazak srbijanskog premijera Vojislava Koštunice u Zagreb.

Premijer se večeras nije želio izjašnjavati o mogućem početku pregovora Hrvatske i Europske unije, rekavši da je odluka na EU.

Istaknuo je, međutim, da je Hrvatska apsolutno zaslužila početak pregovora. Suglasio se da je "priča oko EU i Haaga" isfrustrirala hrvatske građane, kao i njega samoga.

"I ja imam frustracije što pregovore nismo počeli 17. ožujka", priznao je Sanaderu HRT-ovoj emisiji "Fokus".

Odlučno je odbacio tvrdnje građana, prikazane u prilogu u emisiji, da "Hrvatska skida gaće pred Europom", odnosno da bespogovorno ispunjava sve zahtjeve.

Ako želimo ući u Europu moramo ispuniti neke uvjete, rekao je pritom Sanader.

Najavio je da će se ovih dana sastati sa šefom SDP-a i predsjednikom Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU Ivicom Račanom kako bi dogovorili nastavak rada tog Odbora, "zamrznut" nakon odgode početka pregovora.

Hrvatski premijer ocijenio je da se predsjedanje Velike Britanije Unijom neće negativno odraziti na proces hrvatskog približavanja EU, unatoč tome što je Britanija u tom pogledu imala najčvršće stajalište. Britanija ima principijelan stav oko ispunjenja zahtjeva, ali i principijelan stav da se ide na proširenje EU, rekao je Sanader.

Vrlo šturo govorio je o "slučaju Gotovina", odnosno o rezultatima do kojih su došli talijanski istražitelji vezano za predmete nađene na jugu Italije koji se povezuju s Gotovinom. Nemam još zeleno svijetlo talijanskih istražitelja, rekao je upitan za te pojedinisti.

Sanader je ponovio da na Hrvatskoj ostaje da riješi slučaj Gotovina, te izrazio zadovoljstvo provedbom akcijskog plana usmjerenog na rješavanje tog slučaja.

Pročitajte više