Sanader: HDZ na idućim izborima pobjeđuje s relativnom većinom

PREDSJEDNIK HDZ-a Ivo Sanader ustvrdio je danas da će HDZ na idućim izborima pobijediti s relativnom većinom.

Na današnjoj konferenciji za novinare najavio je 8. izvještajni sabor HDZ-a koji će se pod geslom "Pokrenimo Hrvatsku" održati u subotu, 21. lipnja. Kako je rekao, na izvještajnom saboru govorit će o učinjenom u proteklom razdoblju te smjernicama budućeg djelovanja stranke.

"Ne pristajemo na nemoć i depresiju koja vlada Hrvatskom", naglasio je Sanader poručivši kako je HDZ spreman za izbornu kampanju kad god ona počela.

Na stranačkom će saboru, kako se očekuje, biti prihvaćene i izmjene statuta kojima se predviđa produljenje mandata stranačkim tijelima i predsjedniku stranke s dvije na četiri godine. No to ne bi vrijedilo za sadašnje mandate, nego za one nakon 9. općeg sabora, pojasnio je Sanader, napominjući kako će na jesen započeti proces unutarstranačkih izbora.

O prijedlogu promjena stranačkog statuta na sutrašnjoj bi sjednici trebao raspravljati Središnji odbor stranke.

O aktualnom stanju u Hrvatskoj, na saboru, će govoriti istaknuti stranački čelnici, a o gospodarsko-socijalnim prilikama trebali bi govoriti i predstavnici sindikalnih središnjica i predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca.

U radu stranačkog sabora sudjelovat će pet i pol tisuća izaslanika i to će biti prigoda da im se stranka oduži za kvalitetan rad na terenu i doprinos njezinoj konsolidaciji i uspješnom djelovanju tijekom 3,5 godine rada u oporbi, rekao je Sanader. Dodao je da je od 7. stranačkog sabora HDZ-u pristupilo 20 tisuća novih članova.

Na Sabor su kao gosti, među ostalim, pozvani predsjednica Odbora za jugoistočnu Europu u Europskom parlamentu Doris Pack, te brojni predstavnici srodnih domaćih i inozemnih političkih stranaka.

Na 8. HDZ-ovu saboru stranačko će članstvo biti pozvano na punu mobilizaciju kako bi se stranka što bolje pripremila za izbore koji bi se prema nekim najavama iz SDP-a trebali održati u listopadu. U tom smislu Sanader je apelirao na hrvatsku Vladu da što prije poduzme potrebne korake kako bi se omogućilo glasovanje hrvatskim iseljenicima u diplomatsko-konzularnim predstavništvima RH.

Komentirajući kamenovanje hrvatskog veleposlanstva i paljenje hrvatskog stijega u Beogradu Sanader je rekao da se radi o neprihvatljivom i neciviliziranom činu, ali da to ne amnestira hrvatske navijača za neprimjereno ponašanje na finalu europskog vaterpolskog prvenstva u Kranju.

U prigodi današnje 14. obljetnice HDZ-a izaslanstvo stranačkog Predsjedništva položilo je vijenac na grob utemeljitelja stranke i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, a poslijepodne će se u prostorijama NK Jarun održati prigodna svečanost.

(Hina) dm az

Pročitajte više