"Sanader je ukinuo kaznu doživotnog zatvora iste sekunde kad je došao na vlast"

"KAZNA doživotnog zatvora za najteža kaznena djela - višestruke i plaćene ubojice, ubojice djece, trudnica, policajaca, sudaca, državnih odvjetnika i svih koji sudjeluju i istražnim procesima uvedena je kao novost u Kazneni zakon 15. srpnja 2003. godine dok sam bila ministrica pravosuđa. Prva stvar koju je Vlada Ive Sanadera napravila 2004. godine je bilo ukidanje te kazne", kaže nam Ingrid Antičević Marinović začuđena jučerašnjom Sanaderovom izjavom o strožem kažnjavanju teških kriminalaca, kao i izjavama ministra pravosuđa Ivana Šimonovića KBC-a Dubrava.

> Zlatko Marić: Da se moj zaštitar umješao, nastao bi masakr

U toj bolnici sa sedam prostrjelnih rana, deset smrskanih kostiju i ozljedama vitalnih organa leži policajac Jadranko Certin, žrtva manijaka Kazimira Dužnovića koji je zbog plijena od nekih 250 tisuća kuna ubio 24-godišnjeg policajca Ivana Grbavca i rafalima iz kalašnjikova ranio još četiri policajca, od kojih je Certin najgore prošao i život mu još uvijek visi o koncu. Pitanje je koliko bi ljudi stradalo da se Dužnović nastavio opirati uhićenju. Naime, njegova djevojka Marija Ivanušec (30) živi preko puta Raiffeisen banke gdje je Dužnović proveo oružanu pljačku i ispričala je kako je imala osjećaj da joj je dečko u nevolji kada je začula pucnjeve. Nazvala ga je i nagovorila na predaju, a tvrdi da o pljački ne zna ništa.

Ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je danas da će se komemoracija za mladog kolegu održati na Policijskoj akademiji u petak, 8. svibnja, u 11 sati te da će ispraćaj biti istoga dana u 15 sati na groblju na Markovom Polju.

"Vlada mi je odgovorila da povećanje kazni nije opravdano"

Na valu tuge zbog tragedije koja je pogodila sesvetske policajce, Sanader je jučer ustvrdio da "kriminalce poput Dužnovića treba oštrije kažnjavati i preispitati visinu kazni za oružane pljačke".

"Prave se toše, prave se ludi sada kad se ovo dogodilo. Nakon što su ukinuli doživotni zatvor ja sam kao oporbena zastupnica u dva navrata tražila vraćanje kazne doživotnog zatvora, a Vlada mi je odgovorila kako to nije opravdano povećanje i da nema potrebe za postroženjem tih kazni", kaže SDP-ovka, začuđena jučerašnjim izjavama državnog vrha. Što se tiče povećanja policijskih ovlasti, naglašava da su one trebale biti regulirane novim Zakonom o kaznenom postupku na čije je donošenje vlast čekala pet godina.

"ZKP je kao auto bez benzina"

"Nije donesen niti zakon o policijskim ovlastima, pa to pokraj novog ZKP-a izgleda kao kad imate auto, a nemate benzina. Paralelno je trebao ići i Zakon o državnom odvjetništvu, to sve ide u paketu", kaže Antičević-Marinović. S druge strane, upitali smo ju, policijske ovlasti koje donosi ZKP idu tako daleko da dozvoljavaju kršenje ljudskih prava uhićenika. Podsjetimo, odvjetnički ured Nobilo traži od Ustavnog suda da se ukine članak 10. ZKP-a jer u osnovi, dozvoljava iznuđivanje dokaza kada je povreda prava ispitanika "s obzirom na jakost i narav, bitno manja u odnosu na težinu kaznenog djela”. Smatraju da u slučaju ubojstva, na primjer, doslovno dozvoljava mučenje osumnjičenika.

"E, pa zato to ne treba donositi navrat-nanos kako bi se nakon ove tragedije ljudima bacila prašina u oči. Kršenje ljudskih prava nije bilo rijetkost kada je policija bez nadzora suda provodila istrage pa se sudska istraga pojavila kao spas za nevino optužene. Kasnije se pokazala kao kočnica za efikasnost istrage. Taj je problem potrebno riješiti promišljeno i na način da efikasnost postupka i zaštita ljudskih prava ne budu u koliziji", kaže Antičević Marinović.

Rješavanje prenapučenosti zatvora i "legalizacija droge" nisu jedno te isto

Jednako tako postojećim zakonima nije reguliran boravak na uvjetnoj slobodi, a zatvori su prenapučeni također zahvaljujući lošim zakonima. Ministar Šimonović, naime, još nije smanjio kazne zatvora za osobe uhvaćene s jointom u parku iako je to obećao pod pritiskom medija.

"A kada mi o tome govorimo, onda smo za legalizaciju droga. A ne pitaju se odakle ta droga stiže nego po ulici hvataju jadnike, bolesnike", kaže Antičević Marinović zaključujući da je Sanaderova vlast dovela jedino do "debakla pravne represije".

A.B.
Foto: Siniša Sunara, Goran Mehkek (Cropix)

Pročitajte više