Sanader: Još uvijek je moguć datum u ožujku

JOŠ UVIJEK postoji mogućnost da Europsko vijeće odluči da pristupni pregovori s Hrvatskom započnu u ožujku, izjavio je u četvrtak hrvatski premijer Ivo Sanader.

"Sada postoje dvije varijante, jedna je da se pregovori otvore u ožujku, a druga u travnju", izjavio je Sanader po dolasku u Meise, nedaleko od Bruxellesa, gdje će zajedno s još 12 europskih premijera sudjelovati na skupu Europske pučke stranke (EPP).

Sanader je najavio da će u razgovorima s čelnicima iz Europske pučke stranke inzistirati da se pregovori otvore u ožujku.

Što se tiče uvjetovanja početka pregovora punom suradnjom s Haškim sudom, Sanader je naglasio da "Hrvatska ionako ima obvezu surađivati s Haškim sudom, a EU ima suspenzivnu klauzulu pomoću koje uvijek može prekinuti pregovore ako neka zemlja ne ispunjava sve uvjete".

"Stoga nije potrebna dodatna uvjetovanost. To će biti moje stajalište i ukoliko prođe, dobro, a ako ne prođe, opet dobro, jer je bitno da dobijemo datum početka pregovora", rekao je hrvatski premijer.

Komentirajući informacije da je Italija na strani onih zemalja koje inzistiraju na punoj suradnji s haškim sudom kao uvjetom za početak pregovora, Sanader je rekao da je posrijedi "nesporazum, šum u komunikacijama".

"Prošli tjedan na susretu u Milanu, premijer Silvio Berlusconi mi je jasno rekao da će podržati Hrvatsku bez ikakve uvjetovanosti. Očito je da je u nekim diplomatskim kanalima talijanske diplomacije došlo do problema i očekujem da ću danas u susretu s Berlusconijem dobiti potvrdu takva stajališta", rekao je Sanader.

Europska pučka stranka, najveća politička frakcija u Europskom parlamentu, okuplja demokršćanske i narodnjačke stranke iz cijele Europe.

Čelnici EPP-a, koji se poput drugih stranačkih grupacija u Europskom parlamentu, tradicionalno okupljaju prije summita EU-a, raspravljat će o predstojećim odlukama Europskog vijeća o pokretanju pristupnih pregovora s Hrvatskom i Turskom te o stanju u Ukrajini.

Summit EU-a počinje u četvrtak navečer. Već na početku skupa tijekom radne večere na dnevnom redu je daljnje širenje Europske unije.

Ministri vanjskih poslova EU-a u ponedjeljak su se na pripremnom sastanku za summit usuglasili da čelnicima predlože otvaranje pregovora s Hrvatskom najvjerojatnije u travnju, pod uvjetom da do tada bude potvrđena puna suradnja s Haškim sudom.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso ponovio je u svom govoru pred Europskim parlamentom u srijedu da "svaki napredak (Hrvatske u približavanju EU) treba biti uvjetovan jačom suradnjom između hrvatske vlade i Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije".

Odluka o Hrvatskoj i Turskoj trebala bi biti poznata kasno navečer nakon radne večere.

Foto: FAH

Pročitajte više