Sanader: Datum ne treba uvjetovati novom potvrdom suradnje s ICTY-em

Sanader: Datum ne treba uvjetovati novom potvrdom suradnje s ICTY-em

HRVATSKA predlaže da se datum početka pregovora s EU-om ne uvjetuje novom potvrdom suradnje s Haškim sudom (ICTY) jer EU ima mehanizme kojima može kasnije blokirati pregovore u slučaju nesuradnje sa Sudom, rekao je u utorak hrvatski premijer Ivo Sanader.

"Naš je prijedlog da se (otvaranje pregovora) ne uvjetuje još jednom verifikacijom hrvatske suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom nego da se donese konačna odluka u petak jer Europskoj uniji uvijek stoje na raspolaganju mehanizmi kojima može blokirati pregovore ili ih prekinuti", rekao je Sanader nakon obilaska Doma za djecu u Nazorovoj.

Hrvatska u potpunosti surađuje i mislim da smo zavrijedili da bez ikakvih ograda u petak Europsko vijeće donese odluku o datumu početka pregovora, bez ikakve uvjetovanosti, naglasio je premijer.

Nizozemski ministar vanjskih poslova i predsjedatelj Vijeća EU-a Bernard Bot rekao je u ponedjeljak navečer da će Hrvatska najvjerojatnije moći započeti pristupne pregovore s EU u travnju sljedeće godine, ako u potpunosti bude surađivala s Haškim sudom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Pripremamo kazati Hrvatskoj da pregovori mogu početi po svemu sudeći u travnju sljedeće godine, ali ona mora u potpunosti surađivati s Haškim sudom", rekao je Bot na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU-a na kojem se raspravljalo o otvaranju pristupnih pregovora s Hrvatskom, a Europsko vijeće bi u petak na summitu u Bruxellesu trebalo donijeti odluku o otvaranju tih pregovora.

Sanader je isto tako kazao kako odluka Vijeća ministara o uvjetovanom datumu za pregovore Hrvatskoj nije konačna te da očekuje da će u četvrtak na pripremnim radnim sastancima za sjednicu Europskog vijeća premijeri zemalja članica još jednom razmotriti prijedlog šefova diplomacija 25-orice.

Što se tiče samog datuma Sanader je rekao da "još uvijek postoji mogućnost da bude u ožujku", naglasivši da mu je luksemburški premijer Jean-Claude Juncker, koji će predsjedati Unijom u prvom polugodištu 2005., rekao da će im iz tehničkih razloga biti lakše organizirati međuvladinu konferenciju u travnju.

Dodao je da će još u četvrtak imati prigodu razgovarati s nekim predsjednicima vlada 25-orice jer će sudjelovati na zajedničkom radnom ručku u okviru sastanka Europske pučke stranke.

"Na tom će sastanku i Hrvatska biti tema dnevnog reda i imat ću prigodu izvijestiti kolege premijere, njih 12-13, o našim gledištima", rekao je Sanader izrazivši nadu da će ih "pridobiti za soluciju da formulacija bude da se daje početak pregovora, ali da Hrvatska ostaje u obvezi pune suradnje s Den Haagom, znači bez naknadne verifikacije", rekao je Sanader.

Foto: FAH

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara