Ivo Sanader: Hrvatska se nalazi u jako opasnom trenutku

Foto: Hina

BIVŠI premijer Ivo Sanader komentirao je gubitak Piranskog zaljeva. On je u Dnevniku Nove TV rekao kako je isti sporazum bio njemu ponuđen, ali ga je odbio potpisati. No to je, kako kaže, tri mjeseca nakon njegove ostavke napravila Jadranka Kosor.

>> IZ MINUTE U MINUTU Joško Joras podivljao, Plenković odgovorio Merkel, Cerar likuje

"Hrvatska se nalazi u jednom jako opasnom trenutku. Ovo je nakon završetka rata 1995., odnosno 1998. godine kad smo reintegrirali Podunavlje mirnim putem najozbiljnija situacija s kojom se Hrvatska suočava. Zato apeliram na sve, nije vrijeme bilo koga kritizirati, ni aktualnu vladu ni Milanovićevu vladu, ako netko iz opozicije ima nešto reći Plenkoviću, neka mu to kaže. A ne da kritikama slabe njegovu poziciju u inozemstvu", rekao je Sanader.

"Ovaj sporazum kojeg je potpisala Kosor je bio meni ponuđen, ja ga nisam želio potpisati jer sam znao da nudi više Sloveniji. To je čisto otimanje hrvatskog teritorija. Meni je Pahor rekao tada da nam neće deblokirati proizvode, to su bili pritisci, neki snažni lideri iz EU su govorili da imamo puno mora pa zašto ne bi dali Sloveniji. To su bili smiješni argumenti, nisam pristao i dao sam ostavku. Moja nasljednica je nažalost to napravila.

>> Slovenija dobila tri četvrtine Piranskog zaljeva

Ja nisam ostao jer su moji najveći planovi bili ulazak u NATO i EU. U NATO smo ušli 2009. godine", rekao je Sanader. 

Osvrnuo se i na današnje njemačko priopćenje u kojem sugeriraju Hrvatskoj da poštuje odluku.

"Dva su moguća obrazloženja. Ili njemačka ne zna da je Arbitražni sud kompromitiran. Ja očekujem da će naša vlada snimku s prijevodom poslati Merkel. No ako Nijemci to znaju, a mislim da znaju, onda treba vidjeti koji su razlozi za ovo priopćenje", kaže Sanader.

Za cijelu ovu situaciju krivi Jadranku Kosor.

>> Što za Hrvatsku znači presuda o Piranskom zaljevu?

"Kosor je išla s tezom da je deblokirala pregovore koje ja nisam mogao deblokirati. Milanović je dobro reagirao. Kad su službe otkrile svu aferu, momcima u službama svaka čast, Milanović je u saboru rekao da se izađe iz sporazuma i to je učinjeno. Ja taj sporazum nikad nisam ni prihvatio. Plenkovićeva vlada radi kako treba napraviti, ona putem diplomatske mreže objašnjava da je sud bespovratno kontaminiran", rekao je Sanader.


"Moramo napraviti jednu simboličnu gestu. Još uvijek na ulazu u Trakošćan stoji spomen ploča na potpisivanje sporazuma Pahora i Kosor. Mi smo jedina zemlja koja slavi poraz, predlažem da se ta ploča makne", rekao je Sanader.

Daleko od javnosti

Sanader se posljednjih godina udaljio iz javnosti, a uglavnom se bavi pripremom ročišta za nekoliko procesa.

U travnju je, nakon četiri godine suđenja, nepravomoćno osuđen na 4 i pol godine zatvora zbog optužbi da je primio 17 milijuna kuna mita nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja, na čijem je čelu bio Petar Čobanković, 2009. kupilo zgradu u Planinskoj ulici od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića. Kako je osuđen na kaznu manju od pet godina Sanader neće u zatvor dok presuda ne postane pravomoćna. Sanader mora vratiti 17,4 mil kn u proračun u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude.

Osim toga, u tijeku je ponovljeno suđenje Sanaderu u slučaju Fimi- media.
 

Pročitajte više