Sanader: Konstituiranje Sabora 22. i 23. prosinca

PREDSJEDNIK HDZ-a Ivo Sanader izjavio je danas novinarima da je izaslanstvo HDZ-a predsjednika Mesića izvijestilo da imaju većinu u novom sazivu Sabora, a na upit kada će mu predsjednik Republike ponuditi mandat za sastav vlade, Sanader je rekao da su se dogovorili čuti večeras telefonom nakon što Predsjednik obavi konzultacije s drugim strankama i dogovoriti se za sutra.

Razgovarali smo i o mogućem datumu konstituirajuće saborske sjednice i dogovorili da to bude 22. i 23. prosinca. Nastojat ćemo u ta dva dana, ne samo konstituirati Sabor, nego i formirati novu vladu, a to je predsjednik i prihvatio, rekao je Sanader.

U ime HDZ-a iznio sam gledište o smanjenju broja ministarstava, jer želimo manju i učinkovitiju vladu kako bi država bila što više servis građana, a što manje glomazni aparat, rekao je Sanader.

S Predsjednikom smo se usuglasili i da potpis zastupnika i potpore kao instrument nisu utvrđeni Ustavom, već da je dovoljno da većina zastupnika u Saboru digne ruku za novu vladu, istaknuo je Sanader.

Želimo što prije formirati novu vladu, naglasio je Sanader.

Na traženje novinara da komentira istup njegova izaslanika Florijana Borasa, prigodom otkrivanja spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu u Širokom Brijegu, kada je izrekao teške optužbe na račun SDP-a i njegovog predsjednika Ivice Račana, Sanader je rekao da, "ako je to točno preneseno, da to nije HDZ-ovo stajalište ni politika".

To je vjerojatno manji eksces koji ćemo ispraviti i nije retorika kojom treba razgovarati, ustvrdio je Sanader.

Na upit o pritiscima stranih veleposlanstava oko formiranja buduće vlade, Sanader je rekao da ni u pogledu HSP-a, niti sastavljanja vlade, niti koalicijskih partnera nije bilo sugestija niti pritisaka bilo kojeg veleposlanstva, a niti bih na to pristao.

Bilo je raznih špekulacija, rekao je Sanader i dodao da je s predsjednikom HSP-a Antom Đapićem razgovarao dan, dva nakon izbora te mu predložio suradnju u Saboru, a ne koalicijsku Vladu. Prema tome, u slučaju bilo kakvih kadrovskih rješenja, ne dolazi u obzir, niti bi se bilo tko od stranih veleposlanika usudio na takav način miješati u unutarnje stvari Republike Hrvatske. Oni su dali svoje mišljenje, no nisu ništa sugerirali, tvrdi Sanader.

Naglasio je da HDZ ima svoju vrlo jasnu viziju kako buduća vlada treba izgledati i kakvu politiku i program mora provoditi. Bez obzira na bilo koga, to stajalište nećemo mijenjati, istaknuo je Sanader.

Najavio je da će se idućih dana vrlo brzo vidjeti sastav nove vlade, napominjući da ga je Luka Bebić zatražio da ga oslobodi funkcija u izvršnoj vlasti, a da bi Andriju Hebranga volio vidjeti u novoj vladi.


Pročitajte više