Sanader na Božićnom prijamu Srpskog narodnog vijeća

PREDSJEDNIK Vlade čestitao je danas, na tradicionalnome božićnom prijamu Srpskoga narodnog vijeća u Zagrebu, svim hrvatskim građanima pravoslavne vjeroispovjesti koji Božić slave po julijanskom kalendaru Božić i Novu godinu riječima: "Hristos se rodi!".

"Svima nama želim da u ovoj godini nastavimo putem kojim smo krenuli, a on je počeo kada smo se svi skupa opredijelili za samostalnu Hrvatsku koja treba biti u društvu naprednih europskih zemalja", rekao je Sanader predstavnicima srpske zajednice, visokim uzvanicima iz političkog, kulturnog i javnog života, vjerskih zajednica i diplomatskog zbora.

"Siguran sam da smo u ovoj godini s pomoću vas i vaših predstavnika u Hrvatskom saboru i svih drugih predstavnika nacionalnih manjina, ali i drugih političkih stranaka učinili krupan iskorak u nečemu što zovemo međusobno uvažavanje, tolerancija, visoki demokratski standardi, kultura dijaloga, poštivanje onih vrijednosti koje dijelimo zajedno s naprednom Europom", rekao je Sanader.

Istaknuo je da su vrijednosti za koje se treba boriti i na kojima počiva današnja Hrvatska potreba pomirenja, suživota, međusobnog razumijevanja katolika i pravoslavaca...

"Ja sam za sačuvanje raznolikosti i različitosti, ali za međusobni dijalog i zajedništvo u tome da učinimo Hrvatsku zemljom u kojoj će se svi njezini građani osjećati dobro, ugodno, u kojoj će osjetiti da mogu ostvariti sve svoje ciljeve i iz koje neće trebati odlaziti tražeći sreću u drugim zemljama", poručio je Sanader. Rekao je da je ta suradnja mnogima u Europi pokazala da smo u nekim segmentima i bolji od nekih europskih zemalja.

Podsjetio je da slijede veliki dani pregovora s EU, dodajući kako se nada uspjehu. Istaknuo je kako je nacionalni konsenzus potreban da bismo postigli najbolji rezultat, da bismo bili jači u pregovorima, tako da - kada dođemo za pregovarački stol s Europskom unijom - te zemlje znaju da o određenom poglavlju stoji cijela hrvatska politička scena.

Potpredsjednik SDSS-a i Srpskoga narodnog vijeća Milorad Pupovac izrazio je zadovoljstvo što se ove godine na pravoslavni Badnjak okupljaju s više hrabrosti, s mnogo više očekivanja i mnogo više rezultata nego proteklih godina.

"Na putu koji je zajednički za Hrvatsku i za njezine građane srpske nacionalnosti prema Europskoj uniji u prošloj godini postigli smo mnogo. Ali, od onoga što je za nas posebno bitno - od prošlogodišnjeg okupljanja i značajne poruke koju je predsjednik Vlade uputio, i međuetnički odnosi u Hrvatskoj nezaustavljivo su dobili onu dimenziju koju možemo nazvati normalnom i civilizacijskom", rekao je Pupovac.

Dodao je da su na tom osnovnom postignuću građene mnoge vrijednosti u tih godinu dana. "Prevladana je podjela koja je ratom stvorena i koja je Hrvatsku u tom pogledu objedinila i etničke podjele svela na minimum", rekao je.

Stajati na istom putu prema unutarnjoj stabilizaciji Hrvatske, njezinoj europeizaciji i njezinu približavanju i unošenju u krug europskih obitelji Pupovac je nazvao zajedničkim ciljem.

Na prijamu su bili i predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks i ministar kulture Božo Biškupić te savjetnik predsjednika Republike Stjepana Mesića Igor Dekanić.

Pročitajte više