Sanader najavio kampanju smanjivanja javne potpore Gotovini, pomoći će mu i Crkva

HRVATSKI dnevni listovi Vjesnik i Jutarnji list, pozivajući se na hrvatske i europske diplomatske izvore, objavljuju plan od šest točaka kojega je premijer Ivo Sanader iznio u utorak u Luxembourgu na sastanku radne skupine EU za procjenu hrvatske suradnje s Haškim sudom, a pomoću kojih bi se što je brže moguće morao riješiti slučaj odbjegloga generala Ante Gotovine.

Prva točka - Nitko nije iznad zakona, odnosi se na jačanje svijesti javnosti o potrebi poštivanja zakona i načela pravne države. Prema pisanju Vjesnika, vlasti će krenuti u akciju pojačanog naglašavanja važnost poštivanja zakona i temeljnoga načela da nitko nije iznad zakona.

Prema tekstu u Jutarnjem listu, Sanader je najavio kampanju za senzibiliziranje javnosti kako bi se smanjila masovna potpora koju u narodu uživa general Gotovina. Najavio je i da će osobno imenovati svoga koordinatora koji će koordinirati provedbu "Akcijskoga plana", a Jutarnji piše kako bi taj koordinator navodno morao postati Hido Biščević, pomoćnik ministrice vanjskih poslova.

Drugom točkom Sanader je dao naslutiti jačanje policijskih akcija kojima bi se ušlo u trag Gotovini, a ticala bi se mreže koja ga podržava i organizira mu bijeg.

Prema pisanju Vjesnika, Sanader je u trećoj točki najavio oštriju borbu protiv curenja povjerljivih informacija iz državnih službi. Takvo curenje izravno ošteti policijskim i obavještajnim akcijama, a pred europskim partnerima stvara lošu sliku o Hrvatskoj, kaže se u novinskom tekstu.

O potrebi raščišćavanja u obavještajnom sustavu premijer govori u četvrtoj točki svoga plana kojom najavljuje nastavak reforme obavještajnih služba. S četvrtom je povezana i peta točka plana u kojoj se najavljuje nastavak pojačanih aktivnosti obavještajnih služba.

Šesta točka Sanaderova plana najavljuje jačanje suradnje sa susjednim zemljama. Taj je dio aktivnosti, piše Vjesnik, važan iz operativnih, ali i iz političko-diplomatskih razloga.

Prema pisanju Jutarnjega lista, za EU je posebno zanimljivo to što Sanader tvrdi kako je već počeo suradnju s Katoličkom crkvom kako bi i ona pomogla u rješenju problema. "Upravo neke elemente iz Katoličke crkve neki su zapadni krugovi vidjeli kao moguće karike u lancu koji pomaže generalu Gotovini", piše Jutarnji.

Isti list dodaje da je Sanaderov plan jako dobro primljen na sastanku u Luxembourgu i da su svi sudionici dobili dojam da je Hrvatska napokon odlučno krenula u rješavanje posljednjeg otvorenog pitanja u suradnji s Haškim sudom.

Pročitajte više