Sanader: Ne planiram preuzeti resor odnosa s Haagom

MANDATAR nove hrvatske Vlade Ivo Sanader rekao je danas da kao izgledni budući premijer ne planira preuzeti resor odnosa s Haagom i pritom je naglasio da to pitanje treba depolitizirati i svesti u pravne okvire.

"Haag će se depolitizirati i svesti u pravne okvire, to nije političko, nego pravno pitanje i nema smisla da premijer to vodi", rekao je Sanader na današnjoj konferenciji za novinare u Zagrebu na kojoj je predstavio sastav svoje Vlade s kojim ide pred Hrvatski sabor.

Na upit kako će njegova Vlada postupiti prema zahtjevu zagrebačkog Općinskog suda da odvjetnicima haaškog optuženika u bijegu, generala Ante Gotovine, dostavi tražene dokumente, Sanader je uzvratio da je Hrvatska pravna država i da će se Vlada ponašati sukladno zakonu.

Izrazio je žaljenje zbog zaoštravanja odnosa sa Slovenijom do kojega je došlo nakon što je tamošnji parlament prihvatio izmjene slovenskog pomorskog zakonika.

"Nije mi drago zaoštravanje odnosa sa Slovenijom i ostajem pri najavi da ćemo još jedanput u bilateralnim razgovorima pokušati otvoriti sve teme i pronaći rješenja. Za arbitražu uvijek ima vremena", rekao je Sanader.

Slovenski parlament je u petak usvojio dopune pomorskog zakonika kojima je dao pravnu podlogu Sloveniji za proglašenje morskih pojasa u Jadranu. Prema riječima slovenskog premijera Antuna Ropa, Slovenija time ne pokazuje teritorijalne pretenzije prema Hrvatskoj, nego legalizira ono na što je i prije imala pravo.

Pročitajte više