Sanader: Ne prihvaćamo kolektivnu odgovornost, niti pristajemo na političke kvalifikacije optužnica

PREMIJER Ivo Sanader ponovio je danas da je Hrvatska spremna surađivati s Haaškim sudom, ali je i spremna i odlučna u obrani povijesne istine o Domovinskom ratu, predsjedniku Tuđmanu i svima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu

"Hrvatska neće dozvoliti povijesni revizionizam. Ako padne bilo kakva sjena na Domovinski rat bila bi u pitanju i hrvatska budućnost i u tom smislu Vlada će učiniti sve da taj dio obrani i kroz to će pomoći (haaškim) optuženicima", rekao je premijer Sanader na današnjoj sjednici Vlade.

Ne prihvaćamo kolektivnu odgovornost, ne pristajemo na političke kvalifikacije koje se nalaze i u haaškim optužnicama, ima kvalifikacija koje su nam apsolutno neprihvatljive, naglasio je premijer.

Naveo je da se i u obrambenom, Domovinskom ratu mogu počiniti zločini koji moraju biti individualno sankcionirani.

Najavio je da se hrvatska Vlada itekako namjerava uključiti u procese pred Haaškim sudom, kako u pogledu optužnica protiv generala Markača i Čermaka, tako i u pogledu četiriju novih optužnica za Hrvate iz BiH.

Opetovao je da je haaško tužiteljstvo samo jedna strana, drugu čini obrana, a pravorijek donosi sud u procesu.

Vlada se u taj proces misli itekako uključiti, traži najbolji način za to. Postoji nekoliko mogućnosti, kao npr. prijatelj suda, a u razgovorima s domaćim i inozemnim stručnjacima odabrat će se najbolji način, kazao je premijer.

Izvjestio je da je predsjedniku suda Theodoru Meronu uputio pismo, nakon prvih dviju optužnica, priprema se i novo pismo za četiri nove optužnice u kojem će se ponoviti stajalište Hrvatske da se uključi u te procese.

Sanader navodi da su, prema njegovim informacijama, reakcije na to pismo vrlo afirmativne.

Pročitajte više