Sanader: Nisam tražio od koalicijskih partnera da podupru Jadanku Kosor

PREDSJEDNIK Vlade Ivo Sanader odgovarajući danas na upit novinara izjavio je kako će se s potpredsjednikom Vlade i ministrom zdravstva i socijalne skrbi Andrijom Hebrangom naći danas ili vjerojatnije sutra, te da će ga Hebrang izvijestiti o svojim namjerama i odlukama, a sukladno onome što je doznao u dobivenim konačnim liječničkim nalazima.

"Nakon toga će Hebrang donijeti odluku i obratiti se hrvatskoj javnosti, imajući na umu te nalaze budući da je iza sebe imao tešku operaciju", rekao je premijer Sanader na Božićnom prijemu Srpskog narodnog vijeća (SNV).

Na novinarsko pitanje hoće li se Miomir Žužul koji je podnio neopozivu ostavku na mjesto ministra vanjskih poslova, vratiti u Hrvatski sabor ili je njegova politička sudbina negdje drugdje, Sanader je odgovorio da još imaju vremena za to.

Naglasio je kako je od Žužula zatražio da sve unaprijed dogovorene poslove na vanjsko-političkom planu odradi, a što je sukladno najvišim standardima demokratskih država na zapadu.

"To sam zatražio od ministra jer aktivnosti na vanjsko-političkom planu ne smiju patiti zbog naših kadrovskih promjena, a to nama daje vremena da u miru razmotrimo tko će biti njegov nasljednik ili nasljednica", dodao je premijer Sander.

Predsjednik Vlade također je odbacio ocjene novinara kako je u nedjelju, 2. siječnja, po završetku prvog kruga predsjedničkih izbora, kritizirao svoje koalicijske partnere - predstavnike manjina, zbog javne potpore Stjepanu Mesiću, te kako je navodno tražio od njih da u drugom krugu predsjedničkih izbora podupru kandidatkinju HDZ-a Jadranku Kosor.

"Nisam to tražio od njih, ako se dobro sjećate, nego od birača. Jadranka Kosor će se boriti za birače ne samo naših koalicijskih partnera nego svih onih, koji predsjedničkom kandidatu Stipi Mesiću nisu dali svoj glas", rekao je Sanader.

"Mislim da birači imaju svoja razmišljanja, da svaki od njih donosi svoje stajalište, svoje sudove i mogu vam reći da će sigurno vrlo ozbiljno promisliti za drugi predsjednički krug kome će dati svoj glas", dodao je premijer Sanader.

Na pitanje novinara je li s potpredsjednikom Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Miloradom Pupovcem razgovarao da sutrašnji pravoslavni Božić bude neradni dan u školama, predsjednik Vlade kazao je kao o tome nisu razgovarali.

Dodao je kako nije točno da je prvi dio školskih praznika završio dan prije pravoslavnog Božića, podsjetivši kako prvo polugodište još nije gotovo te da su božićni i novogodišnji praznici završili 2. siječnja te da je nastava počela u ponedjeljak 3. siječnja.

Premijer Sanader napomenuo je i da postoji čitav niz izvješća s terena u kojima obitelji koje imaju školsku djecu, izražavaju nezadovoljstvo promjenom termina zimskih praznika koji su već desetak godina bili usklađeni, a trajali su od Badnjaka do 10. ili 11. siječnja. Ove pak godine prvo polugodište završava 21. siječnja, a zimski praznici traju od 24. do 30. siječnja.

"Vrlo ozbiljno ćemo to razmotriti i po zakonu imamo vremena do svibnja donijeti odluku za buduću školsku godinu. Imamo dovoljno vremena razmotriti sve činjenice, sve razloge za i protiv, treba li ostati takav sustav ili se treba vratiti na ono što je u Hrvatskoj već bilo ustaljeno desetak i više godina", rekao je Sanader.

Napomenuo je kako se njemu osobno više sviđao taj prethodni sustav zimskih školskih praznika.

Pročitajte više