Sanader o otvaranju dionica autoceste

PREDSJEDNIK Vlade dr. Ivo Sanader kazao je danas u Vrpolju, odakle je dionicom autoceste otišao na svečanost otvaranja autoceste Zagreb-Split u Dugopolju, kako danas u promet pušta svih 108 dovršenih kilometara autoceste koje imaju uporabnu dozvolu i koje su gotove u svakom, pa i u sigurnosnom smislu.

Ovim danas Hrvatska postaje ono što smo odavno željeli - povezuje se kontinentalna s primorskom Hrvatskom, a kada bude sve ostalo gotovo za desetak dana, ostaje nam za iduću godinu još izgraditi 48 km. Time će se dovršiti projekt povezivanja Zagreba i Splita, ali nećemo stati nego ćemo nastaviti do Dubrovnika kako bismo u cijelosti integrirali Hrvatsku, istaknuo je premijer Sanader u izjavi novinarima.

Na današnjoj Vladinoj sjednici, rekao je premijer, donijeli smo neke konkretne odluke. Istina je da zbog kiše nije bilo moguće sve dovršiti, ali je javnost o tome trebalo izvijestiti, poručio je Sanader upućujući kritike upravi Hrvatskih autocesta, koja je najavila puštanje u promet 177 kilometara autocesta. To je projekt desetljeća, a ne za jedan dan, pa stoga nije bilo važno hoće li biti gotovo danas ili za nekoliko dana, dodao je Sanader.

Na zamolbu novinara da komentira današnju izjavu bivšeg ministra Radimira Čačića kako je za ne dovršenje cijele autoceste odgovorna ova Vlada, te da bi zbog toga ministar Kalmeta trebao dati ostavku, Sanader je kazao da je Čačić kada je otvorena cesta Zagreb-Rijeka, koju je počela graditi Matešina Vlada, poručivao kako je to njegova cesta, a sada za ovu cestu tvrdi da nije njegova. Sanader je dodao kako inzistira na tome da je i ovo i ono cesta hrvatskog naroda.

"Čačić time dokazuje da je nespretan političar, a da je nesposoban ministar to su mu već rekli birači", rekao je Sanader.

Upitan za razloge podizanja cestarina premijer Sanader je kazao da je time izjednačena cijena s onom na autocesti Zagreb-Rijeka jer, kako je rekao, nema razloga da ne budu iste cijene u cijeloj Hrvatskoj.

Premijer Sanader, u pratnji potpredsjednika Vlade Andrije Hebranga i Jadranke Kosor, te ministra vanjskih poslova Miomira Žužula, uputio se nakon davanja izjava u Dugopolje gdje je u 18,15 počela svečanost otvaranja autoceste Split-Zagreb.

Putem prema Dugopolju premijer je nazočio blagoslovu kapelice podignute u čast sv. Nikolu kod tunela Dubrava.

Pročitajte više