Sanader okuplja istomišljenike za svoj veliki povratak

NAKON što je prije nekoliko dana objavljena informacija da se bivši premijer Ivo Sanader vraća u aktivnu politiku, na vidjelo izlaze i informacije kako se Sanader cijeli protekli tjedan sastajao s HDZ-ovim ministrima, pripremajući teren za povratak u visoku politiku.

Prema pisanju tjednika Nacional, Sanader je protekli tjedan održavao sastanke sa stranačkim istomišljenicima u zagrebačkom restoranu Marcellino. Sanaderovi sastanci s članstvom HDZ-a povezuju se s njegovom željom za povratkom na premijersku i poziciju prvog čovjeka vladajuće stranke.

Povratak kao zaštita od kaznenog progona

Glavni motiv Sanaderova reaktiviranja su političke istrage u kojima su osumnjičeni visoki dužnosnici HDZ-a, a koje bi se mogle dotaći i Sanadera. Da bi se zaštitio od eventualnog kaznenog progona, Sanader je spreman eliminirati premijerku Kosor.

Ipak, Sanader se na prošlotjednim sastancima susreo i s ministrom unutarnjih poslova Tomislavom Karamarkom, koji nije među "Sanaderovim ljudima". Naime, čini se da Sanader upravo Karamarka i ministra pravosuđa Ivana Šimonovića smatra krivcima za procesuiranje afera čiji su sudionici HDZ-ovci, a koje su kulminirale u aferi Podravka, zbog koje je nastradao Damir Polančec.

Karamarko i Šimonović "neprijatelji" jer ne opstruiraju istrage

Problem kojeg Karamarko i Šimonović predstavljaju je taj da ne namjeravaju opstruirati istragu koja bo mogla otvoriti put prema Sanaderu. Upravo stoga su ministri unutarnjih poslova i pravosuđa, skupa s Državnim odvjetništvom, predsjednikom Stipom Mesićem i medijima, apostrofirani kao neprijatelji HDZ-a.

Upravo te "neprijatelje" je apostrofirao i Damir Polančec napadajući Mesića i Mladena Bajića.

Sanader na sastancima sa svojim pobornicima razrađuje nekoliko smjerova u kojima bi neformalna skupina trebala djelovati. Sanaderov je prvenstveni interes da se utjecajni HDZ-ovci zaštite od kaznenog progona. Najveća opasnost se nalazi u mogućnosti urušavanja HDZ-a ukoliko neki od najutjecajnijih članova budu kazneno odgovarali, ali i pitanje odgovornosti Ive Sanadera koji je vodio Hrvatsku u periodu od 2004. do 2009. godine.

Prvi Sanaderov cilj je spriječiti ulazak nestranačkih ljudi u Vladu jer oni neće štititi i snažiti HDZ, a drugi je poraz SDP-ovog kandidata Ive Josipovića na predsjedničkim izborima.

Pročitajte više