Sanader poziva na prekid slovenskih provokacija

HRVATSKI premijer Ivo Sanader pozvao je u četvrtak slovensku stranu da se suzdrži od provokacija nakon incidenta na hrvatsko-slovenskoj granici i zatražio smirivanje stanja te najavio hrvatsku diplomatsku inicijativu u objašnjavanju graničnog spora između Slovenije i Hrvatske.

"Hrvatska Vlada odbacuje ovakav način ponašanja između dviju prijateljskih i susjednih zemalja. Ukoliko postoje otvorena granična pitanja, a ona postoje između Hrvatske i Slovenije, onda njih treba rješavati bilateralno, a ako ne ide, onda treba ići na međunarodnu arbitražu", rekao je Sanader novinarima u New Yorku gdje sudjeluje na zasjedanju Opće skupštine UN-a.

Sanader je kazao da Hrvatska nema razumijevanja za slovenske provokacije koje su učestale u predizbornoj kampanji jer neki političari žele skupljati predizborne bodove.

"Hrvatska neće dopustiti povredu granice i međunarodnog prava i ponašat će se jednako prema svakome tko to bude činio, bez obzira o kome se radi", rekao je Sanader reagirajući na slovenski incident na hrvatsko-slovenskoj granici u srijedu.

"U tom smislu pozivam slovensku stranu da se suzdrži od provokacija jer eskalacija nije nikome potrebna", rekao je on.

Sanader je rekao da je u srijedu razgovarao s najvišim slovenskim dužnosnicima, ne navodeći imena, i da mu je rečeno da je po slovenskoj procjeni riječ o provokaciji radi skupljanja političkih poena u predizborno vrijeme.

"Protiv smo eskalacije incidenata u našim međusobnim odnosima jer ja i dalje držim da su Hrvatska i Slovenija dvije prijateljske zemlje, dvije zemlje koje su dijelile zajedničku prošlost i bile najbliže u bivšoj Jugoslaviji i koje će sutra dijeliti zajedničku europsku budućnost", rekao je Sanader i pozvao na smirivanje situacije.

Na pitanje što hrvatska diplomacija čini da suzbije slovensku diplomatsku ofenzivu oko ovoga slučaja, u kojoj je slovenski premijer Anton Rop uz ostalo izjavio da povlači podršku Hrvatskoj za Europsku uniju, Sanader je odgovorio: "Nisam ni malo zabrinut zbog izjava slovenskog premijera. Sigurno je da Hrvatska ima apsolutno svoj put prema Europskoj uniji. Taj put je put priznavanja i dijeljenja najboljih europskih vrijednosti".

Premijer je dodao da sukladno tim vrijednostima Hrvatska predlaže arbitražu za otvorena pitanja sa Slovenijom.

Sanader je najavio da će hrvatska Vlada sve diplomatske krugove izvijestiti o hrvatskom stajalištu.

Sanader je potvrdio da je hrvatski ministar Miomir Žužul u New Yorku imao susrete sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Ivom Vajglom i visokim predstavnikom EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Javierom Solanom i drugim europskim ministrima te da im je izložio hrvatska stajališta o incidentu.

Sanader je izjavio da je siguran da će "Slovenija i sve ostale članice podržati Hrvatsku na putu u Europsku uniju".

Na pitanje o aktivnosti policije koja je u traganju za odbjeglim haškim optuženikom Antom Gotovinom u četvrtak pretraživala stanove, autobomile i urede triju osoba koje sumnjiči za pomaganje Gotovini Sanader je rekao da policija radi posao koji je u njezinoj ingerenciji.

"Ja osobno podržavam sve aktivnosti hrvatske policije kada je riječ o tome da se istraži svaki mogući aspekt legalnog ili nelegalnog djelovanja", rekao je Sanader.

Dodao je da ova akcija nije vezana ni za kakav poseban trenutak te da je to stalna aktivnost hrvatske policije.

Pročitajte više