Sanader predstavio Vladu

MANDATAR nove hrvatske Vlade Ivo Sanader predstavio je danas javnosti Vladu s kojom će izići pred Hrvatski sabor, potvrdivši najave da će njegova Vlada imati manje ministarstava od sadašnje, odnosno njih 14.

"Ako Sabor podrži HDZ-ov koncept Vlade, vjerujem da se vrlo brzo možemo uhvatiti u koštac s problemima hrvatskog društva", rekao je Sanader, držeći da će nova Vlada biti učinkovitija od dosadašnje.

O strukturi nove Vlade, najavljuje Sanader, više će riječi biti u Hrvatskom Saboru, sutra i prekosutra.

Istaknuo je da će u ministarstvima njegove Vlade biti mjesta i za one koji su se u aktualnoj vladi potvrdili kao sposobni stručnjaci.

"Želimo zadržati kvalitetne ljude i ne želimo se baviti prošlošću", poručio je Sanader sa konferencije za novinare održane nakon sjednice stranačkog Predsjedništva.

Naglasio je da će se manjim brojem ministarstava ostvariti određene financijske uštede, no da je važna i veća učinkovitost državne uprave.

Otkrio je kako HDZ-ov koncept ustroja Vlade predviđa da dosadašnji zamjenici ministara postanu državni tajnici.

Komentirajući protivljenja spajanju ministarstava školstva i znanosti, Sanader je rekao da svako spajanje resora ima svoje protivnike, ali da ima puno više onih koji to zagovaraju i spomenuo svog savjetnika za znanost, znanstvenika svjetskog glasa Miroslava Radmana.

Kao razlog zbog kojega u novoj Vladi nema HSLS-a, Sanader je naveo to što HDZ nije mogao pristati na zahtjeve te stranke da umjesto nuđenih joj ministarstava obrane, odnosno znanosti i obrazovanja, dobije traženo ministarstvo gospodarstva ili mora.

HDZ je želio imati te resore ključne za razvoj države i za ostvarenje HDZ-ovih predizbornih obećanja, objasnio je Sanader.

Načelo da predsjednik stranke treba biti u Vladi razlog je zbog kojega je HDZ ministarstvo pravosuđa dao DC-u, rekao je Sanader, dodavši da je takav aranžman nudio i HSLS-u.

Izrazio je uvjerenje da će predsjednica DC-a Vesna Škare-Ožbolt uspješno odraditi posao oko reforme pravosuđa.

Sanader je opovrgnuo medijske najave o HDZ-ovoj smjeni diplomatskih predstavnika, ističući da će se voditi računa kome istječe mandat, te sukladno ovlastima odlučiti o novim imenima.

Potvrdio je da je o tome suglasnot postigao s aktualnim premijerom Ivicom Račanom s kojim je, kaže, dogovorio i preispitivanje svih odluka, pa i onih financijske naravi, koje su Račanovi ministri donijeli nakon izbora 23. studenoga.

Sanader će pred Sabor izići s prijedlogom da ministar financija bude Ivan Šuker, obrane Berislav Rončević, vanjskih poslova Miomir Žužul, unutarnjih poslova Marijan Mlinarić.

Za ministra gospodarstva, rada i poduzetništva predlaže Branka Vukelića, za ministra mora, prometa, razvitka i turizma Božidara Kalmetu, za ministra poljoprivrede Petra Čobankovića, a za ministricu graditeljstva Marinu Matulović Dropulić.

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi vodio bi Andrija Hebrang, koji bi ujedno bio i potpredsjednik u Sanaderovoj Vladi.

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti vodila bi Jadranka Kosor, koja bi također bila potpredsjednica Vlade.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa vodio bi Dragan Primorac (nestranački), Boži Biškupiću pripalo bi Ministarstvo kulture, a Kolindi Grabar-Kitarović europskih integracija.

Sanader je najavio da će prva sjednica njegove Vlade biti najvjerojatnije 5. siječnja iduće godine.

Pročitajte više