Sanader spriječio masovne prosvjede branitelja

PREMIJER i predsjednik HDZ-a, Ivo Sanader, uspio je na sastanku s braniteljima spriječiti masovne prosvjede zbog prijedloga izmjene haške optužnice protiv Mladena Markača i Ivana Čermaka, u kojem se neimenovani dužnosnici Vlade, MUP-a, HDZ-a i lokalnih vlasti sumnjiče za sudjelovanje u "zločinačkom poduhvatu".

Sanader je, naime, u četvrtak skratio posjet Osijeku kako bi se susreo s predstavnicima braniteljskih udruga, a svi sudionici sastanka su novinarima naknadno kazali kako se uopće nije raspravljalo o prijedlogu izmjene optužnice, koji tereti velik broj nepoznatih osoba koje su sudjelovale u "Oluji", nego o financiranju braniteljskih udruga.

No, neimenovani izvor koji je također bio na sastanku ispričao je novinarima Večernjeg lista potpuno drugu priču, prema kojoj su veterani i branitelji Domovinskog rata ljutitim tonom kazali premijeru da će u bliskoj budućnosti organizirati potpisivanje peticije za prekid suradnje Hrvatske i Haškog suda, ili mirne prosvjede diljem zemlje.

Prema riječima čelnika braniteljskih udruga, prosvjednici bi u unaprijed određeno vrijeme zaustavljanjem vlastitih automobila blokirali promet u većim gradovima, te prosvjedovali protiv najnovijeg poteza glavne haške tužiteljice glasno trubeći automobilskim sirenama.

No, premijer ih je od tog nauma ipak uspio odgovoriti, barem privremeno. Naime, Sanader je branitelje zamolio da "shvate njegovu političku situaciju", pa dodao kako "sebi ne može dozvoliti emotivno reagiranje zbog Europske unije", piše Večernji list.

Branitelje je zamolio da prosvjede odgode barem do 18. svibnja, kad će u Saboru održati govor o suradnji Hrvatske i Haškog suda, a oni su na to pristali.

Izvor Večernjeg lista za kraj je dodao kako je Sanader zamolio predstavnike branitelja da novinarima kažu da se na sastanku govorilo samo o financiranju braniteljskih udruga, a ne o Haag, što su također prihvatili.

Pročitajte više