Sanader: Tvrdnje o prisluškivanju su na čvrstim uporištima, iznio sam političku ocjenu

PREDSJEDNIK HDZ-a Ivo Sanader izjavio je danas da svoje tvrdnje o prisluškivanju njega, novinara i oporbe temelji na čvrstim uporišnim točkama i da je o prisluškivanju govorio kao demokratski neprihvaljivom obliku političke borbe.

Iznio sam političku ocjenu i nisam govorio o protuzakonitom djelovanju, rekao je Sanader potvrdivši da je dobio poziv od glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića da iznese dokaze o svojim tvrdnjama.

"Ne mislim s Bajićem voditi političke razgovore, to ću učiniti u Saboru", poručio je.

Komentirajući jučerašnju Račanovu tvrdnju da iznosi neistine, Sanader je podsjetio da je sam Račan prije dva tjedna, komentirajući slučaj navodnog prisluškivanja stranih diplomata i akademika Ive Čikeša priznao da je po pitanju tajnih službi bio "loš kadrovik".

Račan je tada, naveo je Sanader, najavio istragu o tome, ali nije negirao prisluškivanje. Prema tome, ako su prisluškivali njih, zašto ne bi i oporbene političare i novinare, rekao je Sanader i dodao da mu je jedan oporbeni političar potvrdio da ima dokaze o prisluškivanju.

Također je rekao da ima informacije da je jučer vođen razgovor između Vlade i Državnog odvjetništva i zaključio "da je stoga glavni državni odvjetnik i tako promptno reagirao i pozvao ga da iznese dokaze za svoje tvrdnje".

Rekao je da mu je to otkrio njegov izvor, no da zbog zaštite ne može reći o kome je riječ.

Upitao je vladajuću koaliciju zašto još nije profunkcionirao civilni građanski nadzor nad tajnim službama. Podsjetio je da je u ožujku prošle godine donijet Zakon o sigurnosnim službama kojim se utvrđuje i građanski nadzor nad tim službama putem Vijeća za nadzor. Procedura izbora članova trajala je predugo i napokon su imenovani u svibnju ove godine, ali do dan danas to tijelo nije profunkcioniralo, ustvrdio je.

Saborski Odbor za pravosuđe na čelu s Lukom Trconićem (HSS) i Odbor za nacionalnu sigurnost na čelu s Antom Markovom (HSS) nisu to predložili Saboru, jer je očito da im to nije u interesu, jer se prisluškuju i oporba i mediji, tvrdi Sanader.

"Ulazimo u predizborno vrijeme i sve nas treba zanimati zašto ne funkcionira Vijeće za nadzor tajnih službi", dodao je.

Osvrnuvši se na reakciju potpredsjednika HSS-a Luke Trconića, koji je rekao da Sanader govori nebuloze, Sanader mu je uputio pitanje - otkud zna da to što sam iznio nije istina.

U Glavnom tajništvu HDZ-a održana je i prigodna svečanost u povodu primitka u stranku 40 mladih sportaša.

Pročitajte više