Sanader u Beogradu: Pitanje nestalih apsolutni prioritet

OKRENUTI smo prema budućnosti, ali ne zaboravljamo prošlost, izjavio je hrvatski premijer Ivo Sanader nakon susreta sa srbijanskim kolegom Vojislavom Koštunicom u ponedjeljak u Beogradu i naglasio da dogovoreno rješavanje sudbine nestalih mora biti apsolutni prioritet u radu dviju vlada.

Sanader je, govoreći o problemima povratka izbjeglica na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Koštunicom, također je ponovio da povrat imovine izbjeglim Srbima nije političko, već tehničko i financijsko pitanje i najavio da će do kraja godine biti vraćena sva imovina, u skladu sa sporazumom hrvatske Vlade i zastupnika srpske manjine u Saboru. Poštivat će se svi termini iz tog sporazuma, rekao je hrvatski premijer, dodavši da eventulna zakašnjenja mogu biti uvjetovana financijskim problemima.

Obojica premijera naglasila su povijesno značenje potpisanog Sporazuma o međusobnoj zaštiti nacionalnih manjina, srpske i crnogorske u Hrvatskoj i hrvatske u SCG.

Premijer Sanader izrazio je optimizam glede razvoja odnosa dviju zemalja, jer, kako je rekao, i Hrvatska i SCG žele u Europsku uniju i transnacionalne integracije. "Odnosi Hrvatske i SCG su ključ mira i trajne političke stabilnosti u ovom dijelu Europe i građani naših država su nakon 14 godina ratova i sukoba to zaslužili", rekao je Sanader.

Koštunica je također suglasan da je njihov današnji susret u Beogradu doprinos normalizaciji odnosa dviju zemalja, ukupnoj stabilnosti u regiji, kao i približavanju dviju zemalja Europskoj uniji i euroatlanskim integracijama.

"Odnosi Hrvatske i Srbije od velike su važnosti za stabilnost u regiji. Unaprijeđenje naših odnosa okvir je za rješavanje mnogih pitanja, kako onih naslijeđenih iz prošlosti, tako i onih koja nas okreću budućnosti i EU", izjavio Koštunica novinarima.

Koštunica je govorio i o velikim mogućnostima razvoja gospodarske suradnje i potom naglasio da humanitarna pitanja iz prošlosti treba rješavati odgovorno i postepeno, spomenuvši pritom osjetljivo pitanje nestalih osoba, mogućnost transfera državljana SCG osuđenih u Hrvatskoj, povratak izbjeglica i imovine te stanarskog prava.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o transferu 42 srpska zatvorenika iz Lepoglave u SCG, premijer Sanader je rekao da su tijekom dana o tome razgovarali ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt i ministar za ljudska i manjinska prava SCG Rasim Ljajić, te da je dogovoreno da problem počne rješavati sukladno europskim konvencijama i "vodeći računa o političkoj osjetljivosti u Hrvatskoj". Dodao je da zasad nije postignut niti jedan dogovor, ali da će se za tri do pet osoba pokušati naći brzo rješenje.

Komentirajući slučaj košarkaša Milana Gurovića, kojem hrvatska policija prije nekoliko dana nije dopustila ulazak u Hrvatsku zbog istetoviranog lika ratnog zločina Draže Mihailovića na ruci, premijer Sanader je rekao da klubovi moraju naći rješenja za takve situacije, te naglasio da je uloga sportaša kao javnih ličnosti da promiču toleranciju i europske vrijednosti.

Govoreći o slučaju Gurović, Koštunica je rekao da u sportskim organizacijama treba pooštriti pravila, kako se takvi slučajevi ne bi ponavljali.

U kasnijem razgovoru s novinarima hrvatskih redakcija, premijer Sanader je, zamoljen da prokomentira neke izjave u javnosti o neprikladnosti njegova dolaska u Beograd tri dana uoči obljetnice pada Vukovara, upitao: "Gdje je granica, tri dana prije ili šest dana prije? U Domovinskom ratu, koji nam je nametnut, mi smo pobijedili i ne trebamo imati komplekse ni prema kome", naglasio je.

Sanader je hrvatskim novinarima također rekao da je tijekom posjeta dogovoreno da se Hrvatskoj već u petak vrate zemljišne knjiga i druga dokumentacija, odnesena tijekom rata iz Dvora na Uni. Riječ je o 3,5 tone dokumentacije. Također, dogovoreno je i da se idućeg tjedna u Vukovar vrati kulturno blago iz franjevačkog samostana, a vrlo uskoro Hrvatskoj bi mogla biti vraćena i umjetnička zbirka nađena u Apatinu.

Na kraju boravka u Beogradu, prvom službenom posjetu nekog hrvatskog premijera SCG, Sanader sastao se u zgradi Veleposlanstva RH s beogradskim nadbiskupom Stanislavom Hočevarom, biskupom subotičkim Ivanom Penzešom i glavnim vikarom Beogradske nadbiskupije Leopoldom Rohmesom.

Pročitajte više