Sanader: Vlada u lipnju očekuje odluku o statusu kandidata EU i o datumu početka pregovora

HRVATSKA nastavlja intenzivne kontakte sa svim članicama EU, a 17. ili 18. lipnja očekuje odluku Europskog vijeća o statusu kandidata i o datumu početka pregovora, istaknuo je premijer Ivo Sanader na današnjoj sjednici Vladi.

Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Hidajet Biščević ističe da je, nakon pozitivnog avisa ostalo nekoliko otvorenih pitanja, što bi se moglo pokazati presudnim i na čemu treba posebno raditi. Ističe pri tom pitanja pune suradnje s Haagom, povrat nekretnina i imovine te inzistiranje nekih na ekološko-ribolovnoj zoni, gdje smatraju da je potrebno fleksibilno rješenje.

Premijer Sanader ponovio je da je zakon o ekološko-ribolovnoj zoni donio Hrvatski sabor i da se on mora poštovati te da o tome zakonu ne može i neće biti rasprave. "Nema sumnje da će se hrvatski zakoni poštovati", poručio je Sanader.

Ističe također da Hrvatska ima razumijevanja za ekološka pitanja očuvanja Jadrana, za stavove susjedne Italije i Slovenije.

Sanader je najavio i da će se predložiti da se razgovori o ekološko-ribolovnoj zoni ne vode više na trilateralnoj razini, nego u okviru Europske komisije, jer je Hrvatska od 20. travnja u procesu približavanja.

Vlada je danas osnovala i imenovala članove Vijeća za zaštitu potrošača od 25 članova, od čega je osam članova iz udruga za zaštitu potrošača. Vijeće, koje je savjetodavno tijelo ministra gospodarstva, daje mišljenje o nacionalnom programu zaštite potrošača, što je osnovni dokument u reguliranju prava potrošača na tržištu.

S obzirom na uočene probleme u naplati naknada za koncesije na vodama, Vlada je naložila da joj se pripreme izmjene Uredbe o uvjetima i postupku za dodjelu koncesija na vodama i javnom vodnom dobru.

Vlada je danas izvještena da koncesionari vodama i javnom vodnom dobru duguju Ministarstvu financija oko 40 milijuna kuna naknade, ili 39 posto obračunate godišnje naknade za razdoblje od 1998. do 2002. Samo u 2003. ustanovljen je dug od oko 9,5 milijuna kuna za korištenje voda i za naknade za vađenje pijeska i šljunka.

Vlada je poduprla nastavak suradnje sa Svjetskom bankom na Programskom zajmu za prilagodbu (PAL program), a nastavak tih razgovora očekuje se koncem svibnja.

Vlada će dobrom pripremom osigurati da se ne ponovi dosadašnja praksa usvajanja programa, a da potom i do 80 posto sredstava odobrenih zajmova ostane neiskorišteno, poručio je ministar financija Ivan Šuker.

Prioritetna područja reformi koja bi se financirala nizom PAL programa su konkurentnost i upravljanje, financijska disciplina, reforma javne uprave, reforma pravosuđa, programi konsolidacije socijalne pomoći: ponovna uspostava fiskalne održivosti mirovinskog sustava.

Vlada se suglasila i s odlukom za sklapanje ugovora o jamstvu s Eurospkom investicijskom bankom za projekt završetka autoceste na koridoru X. Riječ je o autocesti Zagreb-Lipovac na kojoj bi se izgradila posljedna 29,4 kilometra duga dionica od Županje do Lipovca. Za izgradnju te dionice potrebno je 90 milijuna eura, od čega bi EIB sudjelovala sa 45 milijuna eura. Zajam bi bio na 25 godina s 5,5 godina počeka.

Početak radova predviđen je u ovoj godini, a završetak krajem 2006. Vlada je s današnje sjednice Saboru predložila da donese odluku o upućivanju jednog pripadnika Oružanih snaga RH, vojnog psihologa u mirovnu misiju na Haiti.

(Hina) xbn ysšh

Pročitajte više