Sander: 15 posto dionica Ine prodat će se javnom inicijalnom ponudom

PREMIJER Ivo Sanader izjavio je večeras na dodjeli nagrada "Zlatna dionica" da je donesena politička odluka da se 15 posto dionica naftne kompanije Ina proda javnom inicijalnom ponudom.

Uskoro će se raspisati i natječaj za financijskog savjetnika, odnosno konzultanta za taj posao, rekao je Sanader.

Inače, Vlada je nedavno odgodila drugu fazu privatizacije Ine do kraja ove godine.

Tradicionalne nagrade - Zlatna dionica godine i nagrade najboljim dionicama u više kategorija na temelju ostvarenih rezultata na tržištu kapitala i ocjene stručnog žirija, dodijeljene su svečano danas u Zagrebu.

Rovinjska holding kompanija Adris grupa, drugi put zaredom, dobitnica je nagrade "Zlatna dionica 2004. godine", a osvojila je i posebnu nagradu za najlikvidniju dionicu.

Zlatnu dionicu predsjedniku uprave Adris grupe Anti Vlahoviću uručio je premijer Sanader koji je kazao da su ove nagrade znak da hrvatsko financijsko tržište raste, te da je taj rast bio vezan uz napredovanje Hrvatske prema Europskoj uniji.

Približavanje EU je najveći motor hrvatskog gospodarstva i očekujemo da ćemo dobiti pozitivnu ocjenu od EU, rekao je Sanader. Doda je da će Vlada voditi računa o reformama u gospodarstvu i stvaranju povoljne poduzetničke klime, naglasivši da poduzetnici zaslužuju posebnu potporu Vlade.

Vlada će pružiti sigurnu političku i makroekonomsku stabilnost u kojoj će se poduzetništvo moći razvijati, rekao je Sanader.

Za zlatnu dionicu u raznim kategorijama bilo je nominirano ukupno 34 dionice tvrtki koje su ispunile uvjete po aktivnosti na tržištu kapitala.

U kategoriji najbolje industrijske dionice - hrana i lijekovi, "Zlatnu dionicu" dobila je Medika, dok je "Zlatnu dionicu" u turističkom sektoru dobio umaški Istraturist.

Za najbolju industrijsku dionica u kategoriji "ostalo" izabran je Ericsson Nikola Tesla, dok je za najbolju financijsku dionicu u 2004. ponovno izabrana Privredna banka Zagreb, koja je tu titulu osvojila i 2003.

Posebna nagrada za najveći porast cijene, od 3300 posto, dodijeljena je splitskom Jadroplovu, dok je za najveći porast tržišne kapitalizacije nagrađena zadarska Tankerska plovidba.

Kod otvorenih investicijksih fondova, nagradu "Zlatni udjel", odnosno, najboljim društvom za upravljanje proglašen je Raiffeisen Invest, dok je najbolji dionički fond Victoria fond, a najbolji obveznički fond Raiffeisen Bonds.

Nagradu "Zlatni udjel" za najbolji uravnoteženi fond podijelili su Raiffeisen Balanced i PBZ Global koji su imali isti broj bodova, dok je najbolji novčani fond Hi-cash.

U kategoriji mirovinskih fondova, prvi put ove godine biran je i najbolji dobrovoljni mirovinski fond, a nagrada je dodijeljena AZ benefitu. Najboljim obveznim mirovinskim fondom u 2004. proglašen je Raiffeisen OMF.

Već osmu godinu zaredom organizira se izbor najboljih dionica i investicijskih fondova na hrvatskom tržištu kapitala. Ovogodišnji izbor zlatne dionice organizirali su tvrtka Kapital klub i HTV-ova emisija Poslovni klub kojima se ove godine pridružio Jutarnji list, dok je suorganizator bila Zagrebačka burza koja je izradila podatke i izračune za izbor najboljih dionica na hrvatskim tržištima kapitala.

Pročitajte više