Sandra Paović: Donedavno mi je bilo nezamislivo da ću moći sama stajati na nogama

PROŠLO je tri tjedna otkad je Sandra Paović premještena iz francuske bolnice u švicarsku kliniku Nottwil u kojoj se, prema vlastitim riječima, dobro oporavlja, te je čak smogla snage za prvi razgovor s hrvatskim novinarima nakon tragične prometne nesreće koja ju je gotovo koštala života.

"Znala sam da je klinika u Nottwilu velika, ali nisam mogla ni sanjati njezine prave razmjere. Kada sam došla ovdje, uplašila sam se te veličine, opremljenosti, organiziranosti, te mi je trebalo neko vrijeme da se priviknem na sve te nove uvjete", rekla je Paović za Večernji list te objasnila kako na raznim terapijama provodi pet sati dnevno, što iziskuje ogromne napore, ali prvi su učinci već vidljivi.

"Sada se najbolje pokazuje da su vježbe koje sam radila u Francuskoj bile prava podloga za sve što me ovdje očekuje. Napredak je velik, zapravo ogroman, iako liječnici ne žele davati bilo kakve prognoze. Noge pomičem sve više, desna ruka mi je sve bolje a imam i vježbe stajanja, tako da sada mogu pomalo i samostalno stajati, što je donedavno bilo nezamislivo", kaže Sandra, te dodaje kako je počela sama se tuširati, te se prebacivati iz kolica u krevet.

"Mislim da je gotovo nemoguće da uvjeti u klinici budu bolji nego što su sada. Međutim, koliko su građani Hrvatske uložili u sve to, mislim da se to i očekivalo", rekla je Sandra i zahvalila svim hrvatskim građanima koji su sudjelovali u humanitarnoj akciji i tako skupili novac za njen oporavak. "Planirano je da na oporavku u Nottwilu provedem oko devet mjeseci, za što je prikupljen novac, ali trenutačno je teško davati bilo kakve prognoze. Sada mi je prva i najveća želja da stanem na noge i samostalno hodam, i sigurna sam da će mi to i uspjeti", podvukla je Sandra.

J.C.
Foto: AFP

Pročitajte više