Sanja P. Goldstein: Pravopisni priručnik nije nuđen školama

AKCIJA "Hrvatski rječnik u školska računala" ne predviđa da se Pravopisni priručnik daruje ni školama ni učenicima, Priručnik nije ni koncipiran didaktički niti je bilo kada nuđen školama, priopćila je danas direktorica Novog Libera Sanja P. Goldstein, reagirajući na izjavu ravnateljice Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Dunje BrozovićRončević, koju je prenijela Hina.

Kako navodi Sanja P. Goldstein, o tome je Novi Liber u nekoliko navrata u medijima već dao priopćenja, ispravljajući moguće nejasnoće i dezinformacije, pa je čudno da se u nekim medijima "nekritički širi ta dezinformacija".

"Priručnik je svojim kupcima darovao Jutarnji list uz prodaju prvog sveska Hrvatskog enciklopedijskog rječnika, koja je sasvim neovisna od akcije Hrvatski rječnik u školska računala", tvrdi Goldstein.

Ravnateljica Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Dunja Brozović-Rončević izjavila je da ako uz Anićev "Veliki rječnik hrvatskoga jezika" bude svakom učeniku darovan i Pravopisni priručnik u izdanju istoga izdavača Novog libera, posljedice za hrvatski jezik mogu biti pogubne. Dodala je da taj priručnik nema potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

Sanja P. Goldstein napominje kako je akcija Novog libera neprofitabilna.

"Iznos od 1,600.000 spominje se u kontekstu ako se prikupi 1,600.000 kuna, tada će svaki razred hrvatskih srednjih škola, uz CD-ROM dobiti i Rječnik tiskan kao knjigu", objašnjava direktorica Novog Libera i dodaje kako je riječ o sponzorskoj, a ne o donatorskoj akciji.

"Novi Liber se čvrstim ugovorima obvezao sponzorima da se na kraju akcije dostavi podroban dokumentiran izvještaj iz kojeg će biti vidljivo da su svi sponzorski prilozi korišteni isključivo namjenski i da nijedna kuna nije utržena za dobit Novoga Libera", navodi se u odgovoru.

Pročitajte više