Sarkozy traži prekid širenja EU-a nakon Rumunjske i Bugarske

FRANCUSKI ministar unutarnjih poslova i vjerojatni predsjednički kandidat na izborima 2007. godine Nicolas Sarkozy pozvao je u četvrtak Europsku uniju da ne prima nove članice, uključujući i Hrvatsku, dok blok ne uspije reformirati svoje institucije.

"Mislim da je važno ne ići dalje ni sa kakvim proširenjem" sve dok se ne uspiju reformirati institucije, rekao je Sarkozy.

"Jasno aludiram na Hrvatsku, Makedoniju, Balkan u cjelini i Ukrajinu. Što se tiče Rumunjske i Bugarske stvari su otišle dovoljno daleko da bi ih bilo vrlo nezgodno zaustaviti", rekao je Sarkozy u govoru u kojem je naznačio svoju viziju buduće Europe i izložio ocjenu rada svojeg ministarstva u prošloj godini.

U očitoj aluziji, kako piše Reuters, na prijem Turske, čijem se članstvu i dosad protivio, Sarkozy je također pozvao EU da utre put stvaranju strateškog partnerstva sa zemljama koje neće moći postati članicama.

Zabrinutost da se Europi pridruži velika i većinski muslimanska Turske smatra se jednim od glavnih razloga što su u svibnju francuski glasači odbili prijedlog ustava Unije.

Iako Sarkozy nema formalnu ulogu u kreiranju francuske vanjske politike, njegovi će komentari vjerojatno izazvati zabrinutost među zemljama koje se nastoje priključiti Uniji jer se pretpostavlja da će biti vodeći kandidat na predsjedničkim izborima 2007. godine.

Sarkozy je također rekao da bi šest sila EU-a - Francuska, Njemačka, Britanija, Španjolska, Italija i Poljska, trebale biti "motor" Europske unije i tako oživio razmišljanja da se manjoj skupini zemalja omogući značajniji utjecaj u integraciji.

Sarkozy je predložio da se pripremi nacrt revidiranog, kraćeg teksta ustava Europske unije kako bi se povećali izgledi da ga prihvate zemlje članice.

ICG: Makedonija mora provesti reforme na putu prema EU

Europska je unija prošloga mjeseca promovirala Makedoniju u status kandidata za članstvo, ali ta zemlja mora provesti političke i pravosudne reforme ili će se suočiti sa zastojem na svom europskom putu, priopćila je u četvrtak Međunarodna krizna skupina (ICG).

ICG, neovisna međunarodna skupina za prevenciju i rješavanje sukoba sa sjedištem u Bruxellesu, u svom izvješću naglašava da će "makedonske nade o ulasku u EU biti raspršene ako vlada ne reformira tamošnju policiju i pravosuđe i učinkovito odgovori na potencijalne političke krize".

Unatoč nekim pozitivnim postignućima u reformi policije, makedonska vlada tek treba decentralizirati ovlasti i povećati njezinu transparentnost i odgovornost.

U isto vrijeme "pravni sustav pati od znatnog političkog pritiska i ogromnih zaostataka u rješavanju predmeta", navodi se u izvješću ICG-a u kojem se međunarodna zajednica poziva da obnovi pritisak na Makedoniju da ispuni svoja reformska obećanja.

Makedonija je 2001. godine bila na rubu građanskog rata između Makedonaca i etničkih Albanaca, a sukob je zaustavljen opsežnim mirovnim planom i reformskim planom u koji je uključena decentralizacija i jamčenje većih prava albanskoj manjini.

Pročitajte više